Preskocit navigáciu

Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine


Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine

Priestory posádkového cvičiska Sučany v podhorí Malej Fatry a Základne výcviku a mobilizačného doplňovania PS OS SR v Martine patria v tieto dni čakateľom prípravnej štátnej služby a kadetom. 98 čakateľov prípravnej štátnej služby a 41 absolventov vysokých škôl nastúpilo do Martina 8. januára a začalo svoju sedemtýždňovú prípravu, v rámci ktorej absolvujú základný vojenský výcvik. Medzi čakateľmi a kadetmi je aj 28 žien.
Na záver svojej taktickej prípravy absolvujú záverečné cvičenie. Podľa zástupkyne veliteľa roty základného vojenského výcviku nadporučíčky Jany Kubíkovej okrem dvoch mužov pokračujú všetci, ktorí ho začali. „Čím je špecifický tento beh? Oproti minulosti je tých odchodov menej. Zároveň je aj menej početný. Mávali sme po minulé roky celkom až okolo 200 čakateľov a kadetov. Teraz je ich menej. Z nášho pohľadu je to prínos. Znamená to menšiu záťaž na inštruktorov. Majú viac času na individuálnu prácu s vojakmi. Výcvik v zimnom období znamená väčšiu fyzickú i psychickú záťaž na čakateľov a kadetov. Napriek tomu je ich oveľa menej ľudí na ošetrovni z príčiny choroby, ako v minulosti. A to je dobré,“ spokojne konštatuje nadporučíčka Kubíková.
Pochvaľuje si prácu, ktorú pri príprave nových profesionálnych vojakov odvádzajú inštruktori. Najmä nadrotmajstri Martin Jenča, Milan Mikuš a rotmajstri Ľuboš Podhorský a Marcel Haluška. Starší inštruktor výcviku nadrotmajster Milan Mikuš, ktorý má skúsenosti z pôsobenia v ISAF i z kurzov v Nemecku a USA je veľmi spokojný s prístupom kadetov, mužov a žien k výcviku. „ Táto čata je za posledné roky jedna z najlepších. Sú to budúci dôstojníci, sú už trochu skúsenejší. Majú za sebou civilné vysoké školy, vedia, čo chcú v živote dosiahnuť,“ chváli ich starší inštruktor.
Najlepšie výsledky spomedzi nových vojakov dosahujú: vojačka Eva Jenisová, vojak Martin Demián a vojačka Veronika Petrušová. Všetkých čaká ešte záver streleckej prípravy a hádzanie granátu. Po úspešnom absolvovaní základného vojenského výcviku budú 23. februára za prítomnosti rodinných príslušníkov a pozvaných hostí, noví profesionálni vojaci v Martine slávnostne vyradení a ihneď zaradení do odborného výcviku po jednotlivých odbornostiach a špecializáciách v rámci OS SR. Kadetov čaká ešte príprava v podmienkach AOS Liptovský Mikuláš.


Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v MartineNoví vojaci cvičia v Malej Fatre a v MartineNoví vojaci cvičia v Malej Fatre a v MartineNoví vojaci cvičia v Malej Fatre a v MartineNoví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 2Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 2Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 2Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 2Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 3Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 3Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 3Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 3Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 4Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 4Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 4Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 4Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 5Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 5Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 5Noví vojaci cvičia v Malej Fatre a v Martine 5

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 08.02.2018
Čítanosť: 8036
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share