Preskocit navigáciu

Seminár Hlavných poddôstojníkov NATO


Seminár Hlavných poddôstojníkov NATO

 

Na pozvanie veliteľa Spojeneckých síl v Európe a Hlavného poddôstojníka Operačného veliteľstva Spojeneckých síl v Európe sa v dňoch 2. -8. júna 2018 zúčastnil Hlavný poddôstojník ozbrojených síl Slovenskej republiky štábny nadrotmajster Vladimír Beluš  15. ročníka seminára Hlavných poddôstojníkov NATO a ďalších prizvaných krajín ISES (International Senior Enlisted Seminar) vo Európskom Centre pre bezpečnostné štúdie George C. Marshall Center v Garmisch - Partenkirchen (GER). Na seminári bol prítomný aj štnrtm. Miroslav DULAJ v pozícii veliaceho poddôstojníka školy NATO v Oberammergau.

Seminára ISES sa zúčastnili hlavní poddôstojníci zo 41 krajín a prizvaní hlavní poddôstojníci z 19 veliteľstiev NATO a vojsk USA po celom svete.

Seminár ISES, tento rok na tému „Zložitosti strategického prostredia“, bol zameraný na zvyšovanie pripravenosti a spolupráce medzi najvyššími predstaviteľmi poddôstojníckych zborov členských štátov NATO a prístupových krajín na základe zmien operačného a strategického prostredia, riešenie problémov v otázkach štruktúry poddôstojníckych zborov v oblasti výcviku a transformácie.

Dôležitosť úlohy a postavenia poddôstojníkov v rámci aliancie potvrdili obaja najvyšší aliančný velitelia, svojou osobnou účasťou a prednáškou veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (SACT) generál Denis MERCIER a v rámci VTC aj veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR) generál Curtis M. SCAPARROTTI.

Seminár hlavných poddôstojníkov využil štnrtm. Beluš na bilaterálne rokovania s najvyššími predstaviteľmi poddôstojníckych zborov okrem iných z Českej republiky, Maďarska a Poľska a niesli sa v duchu tradične dobrej spolupráce v stredoeurópskom regióne.

Hlavný poddôstojník počas seminára rokoval s hlavnými poddôstojníkmi tzv. A-5 skupiny (Adriatic Charter A-5),  ktorá je obdobou „V4“ na Balkáne. Rokovania boli zamerané hlavne na získane skúsenosti vo výcviku, postavení a podmienkach služby v poddôstojníckych zboroch vo ozbrojených silách.


Seminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATOSeminár Hlavných poddôstojníkov NATO

Autor: nrtm. Kucaj , Foto: autor - Dátum: 11.06.2018
Čítanosť: 1230
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share