Preskocit navigáciu

Nový terminál na letisku v Kandaháre vďaka slovenským ženistom


Nový terminál na letisku v Kandaháre vďaka slovenským ženistom
Kľúče od zrekonštruovaného odletového terminálu PHF (Passenger handling facility) slávnostne odovzdal dnes, 20. mája 2010, veliteľ slovenskej multifunkčnej ženijnej roty major Dalibor Jelínek do rúk veliteľovi základne KAF v Kandaháre Air Cdre Gordonovi Mouldsovi, ktorý následne slávnostne terminál otvoril a odovzdal do užívania všetkým príslušníkom základne.
 
Otváracieho ceremoniálu sa okrem veliteľa slovenského kontingentu operácie ISAF podplukovníka Alexandra Schobera a príslušníkov slovenskej multifunkčnej ženijnej roty zúčastnili aj príslušníci 451st ECES (americká ženijná jednotka) a príslušníci kontraktorskej firmy Atco.
 
Veliteľ základne KAF vo svojom príhovore poďakoval slovenským ženistom za vykonanú prácu v prospech základne. Vyzdvihol pracovné nasadenie, množstvo vykonanej práce a zároveň poukázal na zručnosť, rýchlosť a vysokú kvalitu, s ktorou sa na základni v Kandaháre slovenskí ženisti prezentovali a prezentujú. Taktiež zdôraznil vysokú efektivitu a množstvo práce, ktorú tu slovenskí ženisti odvádzajú v pomere k počtu ľudí, ktorými naša slovenská ženijná jednotka disponuje. V závere poprial mnoho úspechov do ďalšej práce.
 
S rekonštrukciou priestorov nového odletového terminálu PHF začali príslušníci multifunkčnej ženijnej roty v marci 2010 a ukončili ju práve v týchto dňoch. Počas tohto obdobia ženisti vykonali búracie práce spojené s osádzaním vstupných vchodových dverí a požiarnych dverí do obvodových betónových múrov, postavili drevené konštrukcie na predelenie priestorov pre cestujúcich. Slováci vybudovali aj vnútorné priestory, ako kancelárie, odbavovacie pulty, protipožiarne steny v okolí schodísk a vymaľovali interiér terminálu. Príslušníci multifunkčnej ženijnej roty pri budovaní terminálu vykonali aj zváračské práce, vyrobili brány a dvere v oplotení, vybudovali betónové bariéry okolo terminálu na zabezpečenie ochrany terminálu proti raketovým útokom. Celý dojem umocnili úpravou parkoviska pred budovou a vybudovaním oplotenia okolo celého objektu.
 
Svoju všestrannosť, zručnosť a kvality dokazujú slovenskí ženisti v Afganistane doslova každý deň, čím vzorne reprezentujú Slovenskú republiku a jej ozbrojené sily. Od decembra 2009 príslušníci multifunkčnej ženijnej roty odmínovali ručne 19 528m2 a mechanicky 33 680m2.

Nový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v KandaháreNový terminál v Kandaháre

Autor: hovorca OS SR , Foto: slob. Šendula - Dátum: 20.05.2010
Čítanosť: 33279
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share