Preskocit navigáciu

PRÍSLUŠNÍCI VRTUĽNÍKOVÉHO KRÍDLA ZASAHOVALI PRI ODSTRAŇOVANÍ NÁSLEDKOV POVODNÍ


PRÍSLUŠNÍCI VRTUĽNÍKOVÉHO KRÍDLA ZASAHOVALI PRI ODSTRAŇOVANÍ NÁSLEDKOV POVODNÍ Počas mimoriadnej povodňovej situácie nielen na východe krajiny, vyčlenilo Vrtuľníkové krídlo v Prešove všetky svoje sily a prostriedky tak, aby personál a letecká technika bola v čo najväčšej miere využitá priamo v miestach rizikových oblastí.

Celkovú situáciu a záchranné práce na východe krajiny riadil veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Ondrěj Novosad.

Vďaka ústretovosti veliteľa Vzdušných síl generálmajora Martina Babiaka, velenie Vrtuľníkového krídla v Prešove okamžite flexibilne reagovalo na požiadavky veliteľa zoskupenia „Východ“ brigádneho generála Ondřeja Novosada.

Situáciu zo vzduchu osobne letecky monitoroval, a v spolupráci s veliteľstvom 2. mechanizovanej brigády, záchranné práce koordinoval veliteľ Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove plk. gšt. Ing. Miroslav Korba, pričom do ohrozených oblastí osobne vykonal niekoľko prieskumných letov.

V rámci odstraňovania následkov povodní a pri záchranných prácach v období od 1. júna do 6. Júna 2010 bolo za účelom záchranných prác v kritických oblastiach vykonaných 85 letov na vrtuľníkoch Mi – 17 a Mi - 24, prepravených 133 podvesov, nasadených 547 profesionálnych vojakov a vyčlenených 14 kusov pozemnej výzbroje a techniky od Vrtuľníkového krídla v Prešove.

“Príslušníci Vrtuľníkového krídla v Prešove sú naďalej pripravení okamžite zasiahnuť v prospech civilného obyvateľstva všetkými dostupnými silami a prostriedkami, kdekoľvek si to bude situácia vyžadovať” uviedol veliteľ krídla plukovník Korba.

Fotopríloha 1Fotopríloha 1Fotopríloha 1Fotopríloha 1Fotopríloha 2Fotopríloha 2Fotopríloha 2Fotopríloha 2Fotopríloha 3Fotopríloha 3Fotopríloha 3Fotopríloha 3Fotopríloha 4Fotopríloha 4Fotopríloha 4Fotopríloha 4Fotopríloha 5Fotopríloha 5

Autor: npor. Ing. Ľubomír Fejerčák , Foto: kpt. Ing. Karol Jerga, rtn. Bc. Martin Kapraľ, rtn. Marek Kapajka - Dátum: 07.06.2010
Čítanosť: 28155
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share