Preskocit navigáciu

Slovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiska


Slovenskí ženisti na základni kandahárskeho letiska
Ďalšia, v poradí už 14. rotácia slovenského kontingentu v Afganistane, ktorého súčasťou je aj multifunkčná ženijná rota, pod velením kapitána Rastislava Duboveckého začala plniť svoje operačno-odborné úlohy. O tom, že príslušníci multifunkčnej ženijnej roty plnia svoje povinnosti naozaj zodpovedne, svedčí i veľké množstvo projektov, ktoré v prvých týždňoch pôsobenia vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane uskutočňujú.

Začiatkom júla 2010, slovenský kontingent v blízkosti oddychového centra kandahárskeho letiska (KAF) odovzdal do užívania úkryty, ktoré slúžia pre všetky koaličné krajiny vo vojenskej operácie ISAF v Afganistane na ochranu pri raketových útokoch. K zvyšovaniu bezpečnosti patrí aj označenie ešte nepreverených území, kde je predpoklad výskytu nevybuchnutej munície a mín ženijnou čatou. Slovenskými ženistami boli taktiež vybudované tzv. amnesty boxy, ktoré slúžia pre všetkých príslušníkov pôsobiacich na základni KAF, na odkladanie prebytočnej a nájdenej munície.

Z ďalších aktuálnych projektov, na ktorých sa slovenskí vojaci podieľajú na najväčšej základni NATO v Afganistane, sú rekonštrukčné práce priestorov JDOC (Joint Defense Operations Center – spoločné operačné centrum) na veliteľstve KAF, ktorý dokončuje ženijná stavebná letisková čata.

Multifunkčnú ženijnú rotu, okrem odborných úloh v prospech koaličných síl pôsobiacich v KAF, čaká ďalšia dôležitá úloha a to je prestavba slovenského tábora pre novú rotáciu SLOVCON (slovenský kontingent), ktorá vzhľadom k navýšeniu počtov profesionálnych vojakov od decembra 2010, zaznamená významnú zmenu v organizačnej štruktúre.


ISAFISAFISAFISAFISAFISAFISAFISAF

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: SLOVCON ISAF - Dátum: 15.07.2010
Čítanosť: 29367
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share