Preskocit navigáciu

5. pluk špeciálneho určenia navštívil minister obrany Ľubomír Galko


5. pluk špeciálneho určenia navštívil minister obrany Ľubomír Galko
V piatok 16. júla 2010 navštívil minister obrany SR Ľubomír Galko, sprevádzaný náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl SR generálom Ľubomírom Bulíkom, 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline.
 
V úvode pobytu na pôde žilinských výsadkárov sa minister obrany Galko zúčastnil brífingu, počas ktorého bol veliteľom pluku plukovníkom generálneho štábu Ľubomírom Šebom oboznámený s určením, poslaním a úlohami pluku ako reprezentanta špeciálnych síl v ozbrojených silách SR. Minister obrany sa ďalej zoznámil s aktuálnymi problémami pluku v personálnej oblasti, materiálnom a technickom zabezpečení.
 
V rámci statických ukážok výstroja a výzbroje boli ministrovi obrany predvedené prostriedky pre spojenie, zbrane, padákový materiál, technické prostriedky prieskumu, zdravotnícky materiál skupiny, palebné podporné prostriedky a prostriedky pre činnosť skupiny v rôznych klimatických podmienkach používané žilinskými výsadkármi. Dynamické ukážky výcviku boli zamerané na činnosť skupín špeciálneho určenia ako osádok vozidiel po zasiahnutí konvoja nástražným výbušným systémom, záchranu a evakuáciu zranených osôb v paľbe protivníka.
 
Pluk špeciálneho určenia je dôležitým pilierom pri príprave a pôsobení slovenských vojakov v zahraničných operáciách. Minister obrany Ľubomír Galko i generál Ľubomír Bulík ocenili systém výberu personálu do žilinského pluku, ktorý sa realizuje formou výberu z ostatných útvarov ozbrojených síl SR a ktorý v týchto dňoch prebieha. Ďalej sa minister obrany zaujímal o problematiku správy budov a majetku a s tým súvisiace problémy pri údržbe, napr. kosení trávnatých plôch a odhŕňaní snehu v objekte kasární. Súčasný systém je ťažkopádny v nízkej úrovni dosahu veliteľa ako správcu objektu na operatívne zabezpečenie služieb tohto druhu pre potreby výcviku na výcvikových zariadeniach, ktoré sú dislokované priamo vo vojenskom objekte. Z odpovedí na otázky ministra súvisiacich s nasadením príslušníkov pluku v operácii ISAF v Afganistane vyplynula potreba riešenia nedostatkov na poli spojenia určeného pre špeciálne sily nasadené v špeciálnych operáciách.
 
“5. pluk špeciálneho určenia je nástrojom rezortu obrany, ktorý je vycvičený, vyškolený, odhodlaný, vystrojený a vyzbrojený, pripravený plniť najťažšie úlohy postavené pred jeho príslušníkov. Pre plnenie najnáročnejších misií a operácií títo ľudia žijú. Zo stretnutia s nimi cítim, že svoju prácu berú vážne, nepovažujú ju len za zamestnanie - vidia v nej svoje povolanie a poslanie. Kolegovia, s ktorými cvičia v práci, sú im druhou rodinou” uviedol minister obrany Galko. “Mám ešte v pomerne čerstvej pamäti prípad, keď sa spolu s elitnými útvarmi Policajného zboru podieľali na eliminácii páchateľov v známom prípade vraždy podnikateľa v Polomke, myslím že to bolo na jeseň roku 2006. Do pátrania boli vtedy zapojené stovky policajtov a naši žilinskí výsadkári reagovali profesionálne a okamžite ”, dodal na záver Ľubomír Galko.

Pluk navštívil minister obrany Ľubomír GalkoPluk navštívil minister obrany Ľubomír GalkoPluk navštívil minister obrany Ľubomír GalkoPluk navštívil minister obrany Ľubomír GalkoPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IIIPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IVPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IVPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IVPluk navštívil minister obrany Ľubomír Galko IV

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 19.07.2010
Čítanosť: 62638
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share