Preskocit navigáciu

Výber k pluku úspešne ukončený


Výber k pluku úspešne ukončený

Náročný desaťdňový boj o možnosť slúžiť v žilinskom 5. pluku špeciálneho určenia úspešne zavŕšilo štrnásť z celkom štyridsiatich šiestich prihlásených uchádzačov.

“V uplynulých dňoch sme s dvanástimi z nich urobili personálne pohovory a ponúkli sme im funkcie,” informoval veliteľ plukovník Ľubomír Šebo. Novými posilami pluku sa po úspešnom absolvovaní výberu stanú dvaja dôstojníci, jeden poddôstojník a deviati z kategórie mužstvo.

Zúčastniť sa výberu do tejto elitnej jednotky ozbrojených síl SR môžu iba profesionálni vojaci, ktorí sú v zmysle rozkazu náčelníka Generálneho štábu OS SR minimálne dva roky vo výkone dočasnej štátnej služby, ich zdravotná klasifikácia je "A" a sú dobrí plavci.

Účastníci výberu, ktorí neuspeli z iných než zdravotných dôvodov a v minulosti sa výberu ešte nezúčastnili, sa môžu o službu v pluku uchádzať v budúcnosti už iba dvakrát. Výsledky uchádzačov, ktorí vo výbere uspeli, ale miesto im nebolo ponúknuté, majú platnosť jeden kalendárny rok.

Počas výberového konania, ktoré sa koná v závislosti od potrieb pluku, sa zisťujú, okrem fyzickej kondície jednotlivcov aj ich vlastnosti - najmä ich odhodlanie, disciplína, motivácia, charakter a súdržnosť. Výberové konanie je rozdelené pre dve skupiny uchádzačov - pre záujemcov o službu v bojových jednotkách a záujemcov o službu v zabezpečovacích jednotkách pluku. Výberové konanie má dve časti, prvá je určená pre obe skupiny uchádzačov, druhá je určená len pre záujemcov o službu v bojovej jednotke. Prvá časť je venovaná najmä testom fyzickej zdatnosti, druhá časť má rámec komplexného zamestnania v teréne. Jej úlohou je preverenie fyzickej a psychickej vytrvalosti, sily, obratnosti a riešenie krízových situácií. Odstúpiť z výberového konania je možné na vlastnú žiadosť, napríklad pre nedostatok motivácie, prípadne zo zdravotných dôvodov.

Cieľom výberového konania do pluku je vybrať najlepších príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia - jednotky určenej pre plnenie úloh špeciálneho určenia.

Články týkajúce sa tohtoročného výberu k pluku nájdete tu:

Výber uchádzačov začal
Výber k pluku - predčasné ukončenie výberu
Výber k pluku v záverečnej fáze

Úplná fotogaléria


Výber k pluku úspešne ukončenýVýber k pluku úspešne ukončenýVýber k pluku úspešne ukončený

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 09.08.2010
Čítanosť: 62536
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share