Preskocit navigáciu

Minister Ľubomír Galko v postihnutých oblastiach


Minister Ľubomír Galko v postihnutých oblastiach
Prívalová vlna na riečke Handlovka pri Handlovej ohrozovala dnes popoludní obyvateľov priľahlých obcí, čo si vyžiadalo nasadenie vojakov. Do postihnutej oblasti okamžite pricestoval aj minister obrany Ľubomír Galko. Lesné potoky sa vliali do riečky Handlovka, ktorá nestíhala odvádzať vodu a vybrežila sa až po Prievidzu. Od 13.38 hod. vojaci čerpali vodu v obci Sklenné. Čerpanie skončili o 16.15 hod.

Kritická situácia nastala aj priamo v Handlovej, kde so ženijnými mechanizmami zasahuje 23 vojakov a zamestnancov rezortu obrany pri čistení toku, aby voda mohla plynulo odtekať. Na ochranu majetku občanov v Handlovej bolo nasadených aj 48 príslušníkov Vojenskej polície.

Hydrologická výstraha 3. stupňa pred povodňami z búrok trvá na Hornej Nitre, na Hornom Považí. Na Liptove platí výstraha 2. stupňa. Obe výstrahy platia do dneška 19.00 h. V prípade potreby je už v útvaroch v Martine, Leviciach, Nitre a Topoľčanoch pripravených ďalších 135 vojakov a zamestnancov rezortu obrany.

Na pomoc civilným zložkám je v súvislosti s povodňami tento týždeň v pohotovosti na nasadenie viac ako 640 vojakov a zamestnancov rezortu obrany s takmer 60 kusmi ženijnej, prepravnej a uvoľňovacej techniky. Ozbrojené sily SR nepretržite monitorujú vývoj počasia a stavu vodných hladín a prijímajú opatrenia na zabezpečenie možného zásahu na celom území Slovenska.


V minulosti už vojaci viackrát zasahovali pri ochrane životov, zdravia a majetku občanov spevňovaním brehov a hrádzí vrecami s pieskom, aby zabránili ďalšiemu vylievaniu riek z ich korýt. V mesiacoch máj a jún tohto roka bolo pri povodniach na Slovensku nasadených viac ako 3200 vojakov. Pomoc civilným zložkám pri zmierňovaní alebo likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof vyplýva ozbrojeným silám SR z ústavy a príslušných zákonov. Vojaci, ktorí sú nasadení, vnímajú svoju úlohu nielen ako poslanie, ale sú hrdí na to, že môžu občanom pomôcť pri záchrane ich životov, zdravia a majetku.


Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: ilustračné foto - archív OS SR - Dátum: 15.08.2010
Čítanosť: 24804
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share