Preskocit navigáciu

Pri povodniach už zasahuje 79 vojakov aj s technikou


Pri povodniach už zasahuje 79 vojakov aj s technikou
Počet vojakov pri odstraňovaní následkov prívalovej vlny na Hornej Nitre sa zvýšil už na 79 s pätnástimi kusmi techniky. Úlohou vojakov je čistenie koryta potoka Handlovka a ulíc Handlovej od nánosov zo včerajšej prívalovej vlny.

V Handlovej v súčasnosti pomáha 10 vojakov, ktorí od skorého rána so ženijnými mechanizmami odstraňujú následky povodne, 40 vojakov z 12. mechanizovaného práporu Nitra, 10 vojakov z práporu logistiky z Topoľčian. Desiati vojaci z roty podpory velenia z Topoľčian pomáha aj v Novákoch. Po 14.00 hod. bola do Handlovej vyslaná ešte jedna 9-členná skupina vojakov z topoľčianskeho práporu logistiky a ženijného práporu Sereď s pojazdnou automobilovou dielňou, univerzálnym nakladačom a piatimi motorovými pílami.

Okrem tejto techniky operuje v Handlovej aj uvoľňovací automobil so žeriavom TATRA AV, kolesový nakladač a automobilové kolesové rýpadlo UDS. Technika je využívaná na čistenie ulíc, prehĺbenie koryta a odstránenie nánosov v potoku Handlovka po včerajšej ničivej prívalovej vlne.

Na pomoc civilným zložkám je v súvislosti s povodňami tento týždeň v pohotovosti na nasadenie viac ako 600 vojakov s takmer 60 kusmi ženijnej, prepravnej a uvoľňovacej techniky. Ozbrojené sily SR nepretržite monitorujú vývoj počasia a stavu vodných hladín a prijímajú opatrenia na zabezpečenie možného zásahu na celom území Slovenska.

Pomoc civilným zložkám pri zmierňovaní alebo likvidácii následkov živelných pohrôm a katastrof vyplýva ozbrojeným silám SR z ústavy a príslušných zákonov.


Autor: hovorca OS SR , Foto: ilustračné foto - archív OS SR - Dátum: 16.08.2010
Čítanosť: 26603
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share