Preskocit navigáciu

Ľubomír Galko: Na ozbrojené sily sa môžete vždy spoľahnúť


Ľubomír Galko: Na ozbrojené sily sa môžete vždy spoľahnúť
Priamo do povodňou postihnutej Handlovej dnes pricestoval minister obrany Ľubomír Galko v sprievode prezidenta Ivana Gašparoviča.

Ministrova už druhá návšteva Handlovej v súvislosti s povodňou mala za cieľ priamo na mieste zistiť ďalšie možnosti, ako pomôcť občanom pri likvidácii škôd, ktorú spôsobil vodný živel. V rozhovore s handlovčanmi minister počul iba slová chvály na vojakov. Podľa nich, vojaci v ťažkých podmienkach pomáhali pri evakuácii imobilných osôb tým, že ich na rukách prenášali z domov cez zaplavené ulice do bezpečia, za čo sú im obyvatelia Handlovej nesmierne vďační. Nánosy bahna po prívalovej vlne pomáhajú odstraňovať vojaci aj z najviac postihnutých domov, ktoré boli v nedeľu úplne zatopené.

Prívalová vlna ohrozila aj Materskú školu Cintorínska, ktorej podzemné priestory, kde sa nachádzala kuchyňa a ďalšie miestnosti, zaliala voda až po plafón. Podľa miestnych učiteliek, vojaci odvádzajú stopercentnú prácu a bez ich pomoci si nevedia riešenie tejto krízovej situácie ani predstaviť. „Chlapci si priniesli so sebou jedlo, už by mali jesť, ale neustále vynášajú zariadenie a hlavne nanosené bahno zo škôlky s tým, že jedlo počká,“ povedala jedna z učiteliek. „Sú naozaj zlatí, neviem čo by sme si bez nich počali,“ dodala.

Minister Galko prešiel všetky najkritickejšie miesta v Handlovej a neustále občanom zdôrazňoval, že ozbrojené sily sú tu pre nich, aby pomohli. „Chcem vás uistiť, že nielen tu v Handlovej, ale na celom Slovensku sa môžete na vojakov spoľahnúť,“ povedal Galko. „Handlovčanom chcem odkázať, aby boli silní, pretože to, čo som videl, je skutočne otrasné a hlboko ma to ako človeka zasiahlo. Je to množstvo ľudských tragédií. Voda je živel, ktorého ničivú silu je veľmi ťažké predpovedať a rovnako ťažké je pre ľudí byť na takýto živel pripravení. Odstraňovať následky povodní je veľmi náročné a ľudia si sami nepomôžu. Práve preto sa tu od nedele vystriedalo vyše 400 vojakov s ťažkými mechanizmami, aby krízovú situáciu pomohli vyriešiť,“ dodal minister.

Úplne odtrhnutý zostal aj dolný koniec Handlovej, kde voda strhla dve lávky a prístupový most. Na základe požiadavky primátora dnes vojaci do postihnutej časti privezú dočasné premostenie, ktoré postavia pomocou mostného tanku MT-55.

Počet vojakov pri odstraňovaní následkov prívalovej vlny na Hornej Nitre sa dnes zvýšil na 124. Vojaci sa striedajú po dvanástich hodinách, doteraz sa ich v handlovej vystriedalo 448. Úlohou vojakov je čistenie koryta potoka Handlovka a ulíc Handlovej od nánosov z prívalovej vlny. V Handlovej sú takmer v nepretržitej prevádzke uvoľňovacie automobily so žeriavom, kolesový nakladač a automobilové kolesové rýpadlo UDS. Sereďskí ženisti odstraňujú naplavené drevo pomocou motorových píl.

Vojaci zasahovali v Handlovej už v nedeľu, kedy bolo nasadených prvých 23 vojakov a civilných zamestnancov rezortu obrany so ženijnými mechanizmami na čistenie toku, aby voda mohla plynulo odtekať. Na ochranu majetku občanov bolo nasadených aj 48 príslušníkov Vojenskej polície, ktorí monitorovali mesto do pondelka rána.

Na pomoc civilným zložkám je v súvislosti s povodňami tento týždeň v pohotovosti na nasadenie viac ako 600 vojakov s takmer 60 kusmi ženijnej, prepravnej a uvoľňovacej techniky. Ozbrojené sily SR prijímajú opatrenia na zabezpečenie možného zásahu na celom území Slovenska.


Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: npor. Gabriela Škvareninová - Dátum: 17.08.2010
Čítanosť: 26578
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share