Preskocit navigáciu

V Handlovej sa od nedele vystriedalo takmer 700 vojakov


V Handlovej sa od nedele vystriedalo takmer 700 vojakov
Pri odstraňovaní následkov ničivej prívalovej vlny sa od nedele 15. augusta v Handlovej vystriedalo už 698 vojakov.

Nasadení vojaci sa striedajú po dvanástich hodinách. Aj dnes pomáha pri čistení ulíc a zaplavených priestorov 123 príslušníkov ozbrojených síl SR s potrebnou technikou. Úlohou vojakov je aj uvoľňovanie a odstraňovanie naplavených prekážok v koryte potoka Handlovka, ktoré bránia plynulému toku vody. V Handlovej je takmer v nepretržitej prevádzke vojenská uvoľňovacia a ženijná technika, ako sú uvoľňovacie automobily so žeriavom, kolesové nakladače a automobilové kolesové rýpadlá. Vojaci odstraňujú naplavené drevo aj pomocou motorových píl.

Vojaci zasahovali v Handlovej už v nedeľu, kedy bolo nasadených prvých 23 vojakov a civilných zamestnancov rezortu obrany so ženijnými mechanizmami na čistenie toku, aby voda mohla plynulo odtekať. Na ochranu majetku občanov bolo v nedeľu nasadených aj 48 príslušníkov Vojenskej polície, ktorí monitorovali mesto do pondelka rána s cieľom zabrániť možnému rabovaniu evakuovaných domov. Úplne odtrhnutý zostal aj dolný koniec Handlovej, kde voda strhla dve lávky a prístupový most. Na základe požiadavky primátora Handlovej vojaci v utorok večer postavili dočasné premostenie pomocou mostného tanku.

Na pomoc civilným zložkám je v súvislosti s povodňami aj tento týždeň v pohotovosti na nasadenie viac ako 600 vojakov s takmer 60 kusmi ženijnej, prepravnej a uvoľňovacej techniky. Ozbrojené sily SR v súvislosti so škodami po povodniach prijali opatrenia na zabezpečenie možného zásahu na celom území Slovenska.


Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: autor - Dátum: 19.08.2010
Čítanosť: 37275
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share