Preskocit navigáciu

Galko: Občania majú dôvod byť hrdí na ozbrojené sily


Galko: Občania majú dôvod byť hrdí na ozbrojené sily
„Príslušníci ozbrojených síl Slovenskej republiky by mali mať väčšiu podporu verejnosti, pretože si ju zaslúžia,“ tvrdí minister obrany Ľubomír Galko.
 
Podľa ministra, je potrebné zvýšiť kredit ozbrojených síl, ktorý utrpel za posledné štyri roky pre niektoré škandály. „Je nutné si uvedomiť, že za škandály nemôžu vojaci, ale pochybné bývalé vedenie ministerstva obrany. Najviac mi záleží na tom, aby verejnosť začala vnímať vojakov ako odhodlaných a presvedčených ľudí, ktorí si vybrali toto náročné povolanie kvôli osobnostným a charakterovým vlastnostiam, ktoré môžu prejaviť vo svojej službe vlasti. Uvedomujem si, že mnohé negatívne veci, ktoré sa v rezorte za uplynulej vlády udiali, znechutili samotných vojakov a udržať si hrdosť na profesiu bolo pre nich veľmi ťažké. Aj zo strany verejnosti sa vojakom nedostávalo patričnej úcty, ktorá je taká potrebná pre motiváciu vykonávať vojenské povolanie. Všetky kroky nového vedenia ministerstva obrany vedú k tomu, aby vojaci boli hrdí, že sú príslušníkmi ozbrojených síl SR, aby mali pocit, že ich práca má zmysel. Chcem preto odkázať všetkým vojakom, ale aj celej verejnosti, že ozbrojeným silám k tomu budeme vytvárať všetky podmienky,“ hovorí Galko.
 
„Našim cieľom je nielen udržať vysokú úroveň dôvery občanov v rezort obrany, ale ju aj postupne zvyšovať, čo chceme dosiahnuť objektívnym informovaním občanov o cieľoch, úlohách a potrebách ozbrojených síl SR. Občania majú plné právo vedieť, kam verejné zdroje smerujú a ako sú využívané. Dokážeme, že spravovať verejné financie sa dá transparentne a bez škandálov,“ tvrdí minister. Podľa neho bol rozpočet ministerstva obrany doteraz akousi „pokladničkou“ vlády, z ktorej si predchádzajúca vláda Roberta Fica vyberala vždy, keď kvôli bezbrehému míňaniu peňazí v iných rezortoch už nebol dostatok peňazí. „Hraničilo to až s ohrozením obranyschopnosti Slovenskej republiky,“ zdôrazňuje minister. „Vojaci sa však zachovali ako skutoční profesionáli, ktorí aj pri nedostatku financií dokázali plniť aspoň základné poslanie ozbrojených síl.“
 
Práve to sú podľa ministra Galka dôvody, prečo občania môžu byť hrdí na ozbrojené sily. „Mali by byť hrdí na to, že záväzky Slovenskej republiky voči NATO a Európskej únii nesú naši vojaci na svojich pleciach, často v ťažkých podmienkach, keď potrebné peniaze na výstroj a výzbroj boli minuté v predražených tendroch. Ťažko si niekto vie predstaviť, ako sa cíti vojak na strážnej veži v Afganistane, na ktorého niekoľko hodín prší, a ktorý zvyšok služby, navyše v priamom ohrození života, musí vydržať v mokrej uniforme iba kvôli tomu, že mu niekto neobstaral nepremokavé oblečenie ako majú ostatné armády v Afganistane. V takých chvíľach je hrdosť vojaka na jeho ozbrojené sily skutočne otrasená.“ Peniaze, ktoré sú určené pre vojakov, musia podľa Galka zostať vojakom a nie tiecť niekam inam.
 
Podľa Programového vyhlásenia bude vláda rozvíjať národné a vojenské tradície vedúce k posilňovaniu vlastenectva a bude venovať primeranú starostlivosť vojnovým veteránom. „Bolo by chybou, keby sme za hrdinov považovali iba vojakov, ktorí položili život za vlasť. Naši vojaci sú hrdinami už teraz počas výcviku a prípravy na nasadenie, pri plnení svojej misie v zahraničí, po ich návrate, a rovnako aj pri pomoci občanom doma, keď pomáhajú pri povodniach, či požiaroch. A to im treba dať aj patrične najavo,“ dodáva Galko.


Autor: Tlačové oddelenie MO SR , Foto: Milan Vanga - Dátum: 26.08.2010
Čítanosť: 72864
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share