Preskocit navigáciu

Mechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v meste


Mechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v meste
Výcvik 3. mechanizovanej roty 11. mechanizovaného práporu Martin, ktorá v týchto dňoch vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť cvičí boj v zastavaných oblastiach, prišiel 23. septembra 2010 osobne preveriť náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík.
 
Generál Bulík pri svojom príchode do vojenského priestoru nasimuloval neočakávanú situáciu vlastného zranenia spôsobeného ostreľovačom protivníka. Jednotka okamžite a správne zareagovala. Zraneného generála dopravili do bezpečia a poskytli mu prvú pomoc.
 
Boj o budovu a ovládnutie budovy je jednou z epizód výcviku boja v zastavanej oblasti, ktorá práve prebiehala, keď náčelník GŠ prišiel do priestoru. Po ukončení tejto etapy diskutoval s vojakmi a zaujímal sa o ich názory a námety na zlepšenie ich taktického správania sa na bojisku.
 
Využitie plánovacích dokumentov cvičenia pre ďalšie jednotky bolo tiež témou rozhovorov generála s riadiacimi cvičenia. „Pri súčasných sťažených finančných podmienkach, v akých pôsobia a aj v budúcom roku budú pôsobiť naše ozbrojené sily, sú všetky vytvorené dokumenty cvičenia dôležitým zdrojom informácií a návodom na vykonávanie štábnych nácvikov aj ďalších jednotiek OS SR. Zároveň budú slúžiť na štúdium v procese prípravy jednotiek na činnosti, ktoré sú potrebné na zvyšovanie ich spôsobilostí,“ povedal generál Bulík.
 
Podľa hlavného poddôstojníka ozbrojených síl SR štábneho nadrotmajstra. Richarda Fabriciusa je boj v zastavanej oblasti jednou z celého zoznamu úloh, ktoré musí 11. mechanizovaná práporná skupina zvládnuť, aby bola úspešne certifikovaná medzinárodnou previerkovou komisiou aliancie NATO. „Zoznam certifikačných spôsobilostí je obsiahly a obsahuje úlohy z  ofenzívnych, stabilizačných ako aj humanitárnych operácií,“ vysvetlil Fabricius. „Každá oblasť je ďalej rozpracovaná na ďalšie úlohy, ako je tomu napríklad pri stabilizačných operáciách, kde ide o úlohy ako vykonávanie patrol, činnosť na kontrolnom bode, ovládanie davu a pod.,“ dodal.
 

Proces prípravy na takúto certifikáciu, ktorá sa uskutoční v októbri tohto roka v Lešti, je záležitosťou viac ako jedného roka, keďže aj príprava štábov, rozhodcovských skupín, scenárov a ďalších dôležitých procesov je neoddeliteľnou súčasťou certifikácie. Tá je vykonávaná s pomocou merateľných ukazovateľov na základe štandardizovaných kritérií NATO.


Mechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v mesteMechanizovaná rota z Martina cvičí v Lešti boj v meste

Autor: hovorca OS SR , Foto: hovorca OS SR - Dátum: 23.09.2010
Čítanosť: 23095
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share