Preskocit navigáciu

Za bránami základne ZT3 Z. Kostoľany


Za bránami základne ZT3  Z. Kostoľany
Veliteľ posádky Zemianske Kostoľany už po štvrtýkrát otvoril „brány útvaru“ a pre priaznivcov ozbrojených síl pripravil zaujímavý program pri príležitosti Dňa ozbrojených síl SR spojený s Dňom otvorených dverí, ktorý sa konal 22. septembra 2010 na ihrisku Pod horou, kde sa o 9.00 začala prezentácia činností.

Organizátor, Vojenský útvar 1056 Zemianske Kostoľany, pripravil jedinečnú príležitosť prezrieť si množstvo zaujímavých ukážok z činnosti Ozbrojených síl SR, Obvodného oddelenia Policajného zboru SR Nováky, Banskej záchrannej služby Prievidza, či Hasičského záchranného zboru Prievidza, čo prilákalo veľké množstvo zvedavých návštevníkov. Podujatie si najviac získalo detského diváka, asi 250 detí materských a základných škôl ako napr. zo Zemianskych Kostolian, Kamenca pod Vtáčnikom, Čerenian, Bystričian, ale aj z Partizánskeho, čo prekračuje hranice vojenskej posádky Zemianske Kostoľany.

Vojenský útvar 5728 Nováky pripravil pre priaznivcov zaujímavé ukážky z práce pyrotechnikov, kde vojaci predviedli rôzne imitačné prostriedky ako vypúšťanie dymovníc a Vojenský útvar 1066 EOD tím Nováky prácu s pyrotechnickým robotom, čo neušlo zvedavému oku detského diváka. Ďalej mali možnosť vidieť ukážku práce kynológov z výcviku služobných psov zameranú na poslušnosť a zadržanie narušiteľa. Veľkú pozornosť pútala aj vojenská automobilová technika (Tatra, UAZ a špeciálna technika príslušníkov Centra potrubnej dopravy), ktorú pre účastníkov pripravili príslušníci Vojenský útvar 1056 Zemianske Kostoľany a Vojenský útvar 1042 Čereňany. Deti využili možnosť posadiť sa do ťažkej vojenskej techniky a vyskúšať si náročnosť jej ovládania.

Hasičská a havarijná skupina z VÚ 1056 Zemianske Kostoľany a Hasičský záchranný zbor Prievidza prezentovali hasičskú a záchrannú techniku, ako i svoje špeciálne zásahové odevy. Obvodné oddelenie PZ SR z Novák návštevníkom predviedlo zásahové vozidlo a svoju výzbroj. Zaujímavé vojenské predmety, odznaky a časopisy pripravila pre verejnosť Skupina doplňovania „Regrutačné stredisko“ Trenčín.

Cieľom „Dňa otvorených dverí“ bolo priblížiť obyvateľom Hornej Nitry a hlavne deťom prácu profesionálnych vojakov, policajtov a záchranárov. Počasie sa vydarilo a deti si so sebou odniesli mnoho nových príjemných zážitkov a dospelí si konečne splnili detské sny.

Za bránami základne ZT3  Z. KostoľanyZa bránami základne ZT3  Z. KostoľanyZa bránami základne ZT3  Z. KostoľanyZa bránami základne ZT3  Z. Kostoľany

Autor: rtm. Pavol Mika , Foto: autor - Dátum: 24.09.2010
Čítanosť: 24935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share