Preskocit navigáciu

Inšpekcia v cyperskom Sektore 4


Inšpekcia v cyperskom Sektore 4

“BRAVO ZULU veliteľ!” - týmito slovami vyhodnotil záver svojej inšpekcie hlavný veliteľ jednotiek UNFICYP Rear Admiral Mario Sánchez Debernardi. (Bravo Zulu je námorný signál a znamená “Výborne”).


Dvojdňová inšpekcia veliteteľa jednotiek UNFICYP konaná v dňoch 20.-21.októbra 2010 bola zameraná na pripravenosť plniť operačné úlohy v priestore zodpovednosti Sektoru 4.

 
Veliteľ sektoru 4 podplukovník Vladimír Voštiar a jeho medzinárodný štáb vo svojich prezentáciách oboznámili kontrolnú skupinu s aktuálnymi problémami a operačnými úlohami, s ktorými sa dennodenne stretávajú príslušníci sektoru v nárazníkovej zóne “Buffer Zone”, ale aj mimo nej. Admirál Sánchez a jeho kontrolný tím boli zoznámení aj s implementáciou zámeru velenia, filozofie riadenia a plnenia úloh v podmienkach sektoru. V rámci programu inšpekcie boli pre veliteľa jednotiek vykonané ukážky materiálne a technické vybavenie príslušníkov slovenského-maďarského kontingentu a zabezpečenia chorvátskych dôstojníkov.


Po ukážke priestorov Kempu generála Štefánika vo Famaguste pokračoval inšpekčný tím kontrolou jednotiek v nárazníkovej zóne, počas ktorej veliteľ jednotiek osobne skontroloval výkon patrolovancích jednotiek vykonávaných slovenskými profesionálmi. Styční dôstojníci (MOLO – Military Observer Liaison Officer), informovali admirála Sáncheza o ich úlohách súvisiacich so zabezpečovaním vyjednávania s jednotkami opozičných síl na úrovni styčných dôstojníkov.


Počas inšpekcie bola preverená aj pripravenosť aj znalosť zo zásad poskytovania prvej pomoci, reakcie a rýchlosti zásahu zdravotníckych zložiek a súčinnosti vojenského personálu s civilnými zložkami pri dopravnej nehode.


“Pri tejto príležitosti chcem poďakovať veliťeľovi Sektoru 4 podplukovníkovi Voštiarovi, všetkým dôstojníkom, poddôstojníkom a vojakom za vynikajúco odvedenú prácu, za každodennú podporu a vykonávanie úloh podľa mandátu misie, za realizáciu zámeru a priorít veliteľa UNFICYP v Sektore 4. Rovnako chcem poďakovať za diplomatický prístup k riešeniu vzniknutých problémov, za profesionalitu a pohostinnosť slovenských a maďarských jednotiek,” doplnil svoje vyhodnotenie admirál Sánchez.


Inšpekcia v cyperskom Sektore 4Inšpekcia v cyperskom Sektore 4Inšpekcia v cyperskom Sektore 4

Autor: OS SR - pplk. Vladimír Voštiar , Foto: SLOVCON UNFICYP - Dátum: 25.10.2010
Čítanosť: 21895
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share