Preskocit navigáciu

Výstup na Slemä


Výstup na Slemä

 Októbrový piatok trinásteho roku 1944 sa stal osudným pre 13 Slovákov a 6 Rusov, ktorí zahynuli pri havárii lietadla na vrchu Slemä. V neskorých večerných hodinách toho dňa tu havarovalo sovietske dvojmotorové dopravné lietadlo typu Li-2, ktoré prepravovalo príslušníkov 2. čs. paradesantnej brigády na pomoc SNP. Jeho cieľom bolo letisko Tri Duby. V troskách lietadla zahynulo 13 príslušníkov brigády a 6 príslušníkov sovietskej armády. Pochovaní boli v Nižnej Boci a po vojne boli telá exhumované a prevezené na vojenský cintorín v Liptovskom Mikuláši.

 Klub vojenských výsadkárov Slovenskej republiky zistil mená zahynuvších a nechal zhotoviť pamätnú tabuľu, ktorá je umiestnená na mieste nešťastia. Členovia klubov vojenských výsadkárov zo Slovenskej a Českej republiky, za častej účasti vojenských pridelencov Ruskej federácie a Ukrajiny a členov turistických oddielov spolu s príslušníkmi Vojenskej akadémie, za účinnej pomoci veliteľa a príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a finančného prispenia MO SR organizujú každoročne výstup na miesto havárie a na cintorín v Liptovskom Mikuláši, kde po po príhovore položia veniec a kvety. Inak tomu nebolo ani v sobotu 9. októbra 2010. V poradí šestnásteho spomienkového podujatia sa zúčastnilo sedemdesiat účastníkov za pozornosti a uznania okolitých obcí, obyvateľov Liptovského Mikuláša a s uznaním ambasád Ruskej federácie a Ukrajiny.


Výstup na Slemä I.Výstup na Slemä I.Výstup na Slemä I.Výstup na Slemä I.Výstup na Slemä II.Výstup na Slemä II.Výstup na Slemä II.Výstup na Slemä II.Výstup na Slemä III.Výstup na Slemä III.Výstup na Slemä III.Výstup na Slemä III.

Autor: KVV SR – MUDr. Ján Hanák , Foto: KVV SR - archív - Dátum: 19.10.2010
Čítanosť: 57881
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share