Preskocit navigáciu

Spomienka pri príležitostí pamiatky zosnulých


Spomienka pri príležitostí pamiatky zosnulých

Cestou po miestach posledného odpočinku tragicky zosnulých profesionálnych vojakov trebišovského 21. zmiešaného mechanizovaného práporu si ich pamiatku 27. októbra 2010 uctili reprezentanti trebišovského práporu starší kaplán práporu nadporučík Ján Szakala a starší dôstojník veliteľstva nadporučík Rastislav Kentoš.

V čase Sviatku všetkých svätých a Dušičiek si krátkou modlitbou pre večné odpočinutie, zapálením sviečky a položením venca spomenuli na svojich kolegov. Ich cesta obcami východného Slovenska začala v pohraničnej obci Zboj a pokračovala obcou Dlhé nad Cirochou, Kamenica nad Cirochou, Novosad, Plechotice a ďalšie. 21. zmpr Trebišov organizuje túto spomienkovú cestu za svojimi zosnulými kolegami každý rok.

Sviatok všetkých svätých, ktorý pripadá na 1. novembra je jedným zo sviatkov rímsko-katolíckej cirkvi, pričom si práve v tento dátum katolícka cirkev pripomína všetkých svätých. Hlavným dôvodom pre zavedenie tohto sviatku bola nemožnosť sláviť každý jednotlivý deň svätcov. Preto až Pápež Gregor III. a následne Gregor IV. ustanovili preto 1. november za sviatok pre západnú cirkev, ako výročný deň posvätenia rímskeho Pantheonu na kresťanský kostol dedikovaný všetkým svätým. Druhý november sa už od 9. storočia v cirkvi slávi ako slávnosť všetkých veriacich zomrelých. Ľudovo sa tento sviatok označuje ako „dušičky“ a práve toto obdobie je charakteristické tým, že si veriaci pripomínajú duchovnú blízkosť ich veriacich zosnulých.

Pietne spomienky na zosnulých sa v týchto dňoch uskutočnia vo všetkých útvaroch, ústavoch, zariadeniach OS a OZ SR a na cintorínoch a pri pietnych pamätníkoch na celom Slovensku podľa rozhodnutia jednotlivých kaplánov.


Spomienka pri príležitostí pamiatky zosnulýchSpomienka pri príležitostí pamiatky zosnulýchSpomienka pri príležitostí pamiatky zosnulýchSpomienka pri príležitostí pamiatky zosnulých

Autor: OS SR - npor. Rastislav Kentoš , Foto: OS SR - npor. Rastislav Kentoš - Dátum: 28.10.2010
Čítanosť: 25206
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share