Preskocit navigáciu

MAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvik


MAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvik

V dňoch 25. – 29. októbra 2010 sa v Simulačnom centre Akadémie ozbrojených síl uskutočnil metodický štábny nácvik nazvaný MAS-e-RATI 2010. Štábny nácvik bol realizovaný s podporou výpočtovej techniky a simulačných technológií CAX (Computer Assisted eXercise) a jeho témou bolo „Zasadenie účelového zoskupenia špeciálnych síl SOTG (Special Operations Task Group – Účelové zoskupenie špeciálnych síl) pre vykonanie špeciálnej operácie - špeciálneho prieskumu a priamej akcie - na podporu koaličných síl v procese stabilizačnej operácie mimo územia SR“. Hlavným cieľom štábneho nácviku bolo precvičenie úloh štábu a bojových skupín pluku vo formácii Účelovej skupiny pre špeciálne operácie počas nasadenia v operácii mimo územia Slovenskej republiky so zameraním na prebiehajúcu operáciu ISAF v Afganistane.

Výcvikové úlohy boli prioritne zamerané na precvičenie riadiacej práce a plánovacieho procesu v súlade s operačnými postupmi SOP (Standard Operating Procedures – Stály operačný postup) platnými v operácií ISAF, spracovanie a následnú obhajobu konceptu operácie CONOPS (Concept of Operations – Koncept operácie), bojový rytmus štábu OPCEN Battle Rhythm (Operation Center – Operačné centrum), súčinnosť s miestnymi bezpečnostnými silami ANSF Partnering (Afghan National Security Forces – Afganské národne bezpečnostné sily) a formu a obsah hlásení medzi OPCEN a bojovými jednotkami.

Cvičenia sa zúčastnilo 41 príslušníkov z 5. pluku špeciálneho určenia.


MAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvikMAS-e-RATI 2010 - Metodický štábny nácvik

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: AOS - Alena Haragová, 5. pšu - nrtm. Martin Boháčik - Dátum: 02.11.2010
Čítanosť: 46988
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share