Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na zosnulých vojakov


Pietna spomienka na zosnulých vojakov Hlbokú úctu a hold všetkým padlým slovenským vojakom vzdali dnes 2. novembra pri príležitosti Spomienky na všetkých verných zosnulých minister obrany SR Ľubomír Galko, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Jaroslav Vývlek, náčelník Štábu pre operácie brigádny generál Pavel Macko, spolu s ďalšími predstaviteľmi ministerstva obrany a ozbrojených síl SR. Svojou účasťou na svätej omši, ktorá bola celebrovaná v kaplnke svätého Juraja si pripomenuli pamiatku všetkých zosnulých vojakov z rezortu ministerstva obrany.

„Dnes myslime a spomínajme, na všetkých tých, ktorí boli našimi priateľmi, našimi kolegami a ktorí už nie sú medzi nami. Pretože aj v ozbrojených silách sa takéto veci stávajú“, povedal v úvode spomienkovej slávnosti plukovník Mons. František Počurek.

Spomienkový akt pokračoval modlitbovou spomienkou na všetkých vojakov, ktorí stratili svoj život pri plnení dôležitých úloh doma alebo v zahraničných misiách. Symbolickým zapálením sviecí si minister obrany Ľubomír Galko, zástupca náčelníka Generálneho štábu generálmajor Jaroslav Vývlek a všetci prítomní spomenuli na všetky obete.

„Stojíme pri Pamätníku zmierenia, ktorý ako symbolický cintorín, je najposvätnejším miestom, kde sú uložené prste zeme z mnohých bojísk a cintorínov v Európe, kde preliali svoju krv a večne odpočívajú slovenskí vojaci. Preto mi dovoľte na tomto mieste tichú spomienku v modlitbe za všetkých padlých Slovákov na bojiskách sveta“, povedal plukovník Mons. Počurek.

Pietna spomienka sa skončila v Sieni slávy spomínaním na všetkých 54 profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli pri plnení služobných poviností ďaleko za hranicami vlasti. Minister Galko zapálil sviece za všetkých zosnulých vojakov, keďže horiaca svieca je symbolom svetla, ktoré osviecujú chvíle spomienok na zosnulých.

Pietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakovPietna spomienka na zosnulých vojakov

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Peter Dovina - Dátum: 02.11.2010
Čítanosť: 22474
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share