Preskocit navigáciu

Kandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakom


Kandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakom

Drevené hračky, stavebnice, ale aj detské ihrisko s preliezačkami majú možnosť používať vďaka slovenským vojakom afganské deti na základni KAF v Kandaháre.

Príslušníci slovenskej ženijnej jednotky promptne zareagovali na výzvu veliteľa základne a popri svojich povinnostiach vytvorili pre deti afganských predavačov drevené hračky, stavebnice a detské ihrisko s preliezačkami. Vďaka slovenským vojakom sa môžu afganské deti nielen hrať, ale vďaka dreveným stavebnicovým hračkám aj tvorivo tráviť krátke chvíle voľna každú sobotu, kým ich otcovia predávajú svoje výrobky na tradičnom sobotnom trhu na kandahárskej základni.

Otvorenie detského kútika pre hry a šport je pokračovaním projektu pomoci afganským deťom, v rámci ktorého v júni tohto roka odovzdali slovenskí ženisti do užívania „Bazaar school“. Sobotnú školu pre deti afganských predavačov vybudovali ešte príslušníci 12. rotácie v prvej polovici roka a v ich práci sa rozhodli pokračovať príslušníci aktuálnej 14. rotácie, ktorí deťom vytvorili aj priestor pre šport, hry a zábavu.

Detské ihrisko slávnostne otvoril veliteľ základne KAF Air Commodore Gordon Moulds spoločne s veliteľom slovenského kontingentu podplukovníkom Mariánom Mjartanom. Najväčšiu radosť z nového ihriska mali hlavne afganské deti, ktoré si nové hračky hneď po otvorení centra aj vyskúšali. V rámci slávnostného otvorenia predviedli slovenskí ženisti deťom aj svoje schopnosti ukážkou činnosti odmínovacieho kompletu Božena, ale aj spôsob ako používať drevené stavebnice a ďalšie drevené hračky, ktoré im do centra darovali. Nakoniec si na veľké potešenie detí s nimi zahrali aj futbal.

Príslušníci slovenského kontingentu operácie ISAF mienia vo svojich aktivitách pre afganské deti pokračovať aj v budúcnosti dotváraním tohto voľno-časového zábavného centra. Vojaci vnímajú svoje pôsobenie v Afganistane hlavne ako pomoc domácemu obyvateľstvu. Podľa ministra obrany Ľubomíra Galka je našou prvoradou úlohou prispieť k tomu, aby zodpovednosť za bezpečnosť v krajine prevzali afganské bezpečnostné sily. „Som veľmi rád, že v rámci misie sa naši vojaci zapájajú do humanitárnych aktivít,“ povedal Galko. „Aj vďaka sobotnej škole, či detskému ihrisku, obyvateľstvo lepšie chápe našu prítomnosť a poslanie, ktoré plníme v Afganistane,“ dodal minister. Aj napriek extrémnej bezpečnostnej situácii v Kandaháre si naši vojaci plnia svoje úlohy na vysokej profesionálnej úrovni, čo už niekoľkokrát potvrdil aj veliteľ základne Air Commodore Moulds.

V najbližších mesiacoch by sa mal počet slovenských vojakov v operácii ISAF v Afganistane zvýšiť zo súčasného mandátu umožňujúceho nasadenie 314 vojakov na 348 príslušníkov ozbrojených síl. V súčasnosti tam slúži 299 slovenských vojakov. Pribudnúť majú aj odborníci na výbušniny či príslušníci špeciálnych síl.


Kandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakomKandahár: Deti sa majú kde hrať vďaka slovenským vojakom

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: OS SR - nrtm. Ján Kecskés - Dátum: 09.11.2010
Čítanosť: 21894
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share