Preskocit navigáciu

Šéf špeciálnych síl NATO navštívil Slovensko


Šéf špeciálnych síl NATO navštívil Slovensko

Zoznámiť sa so štruktúrou, poslaním, výcvikom, prípravou a úlohami Špeciálnych síl ozbrojených síl SR bolo dôvodom trojdňovej návštevy veliteľa Špeciálnych operácií NATO Najvyššieho veliteľstva spojeneckých síl v Európe (NSHQ SACEUR) generálporučíka Franka Kisnera na Slovensku.

Amerického generála prijal 9. novembra na Generálnom štábe OS SR zástupca náčelníka GŠ generálmajor Jaroslav Vývlek. Počas prijatia na generálnom štábe generál Kisner rokoval s náčelníkom Štábu pre operácie brigádnym generálom Pavlom Mackom a veliteľom Centra riadenia operácií brigádnym generálom Jindřichom Jochom, počas ktorého oboznámili hosťa s poslaním a úlohami ozbrojených síl SR s dôrazom na špeciálne úlohy, ktoré plní 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline.

Generálporučík Frank Kisner navštívil na generálnom štábe aj Sieň cti a slávy venovanú vojakom slúžiacim v zahraničných operáciách, kde sa podpísal do knihy významných hostí. Počas troch dní generálporučík Kisner navštívil 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline, dopravné krídlo v Kuchyni a Výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť.

Veliteľstvo špeciálnych operácií NATO je vrchol Iniciatívy NATO pre transformáciu SOF (NSTI - NATO SOF Transformation Initiative). Je poradným orgánom pre veliteľa Spojeneckých síl v Európe a velenie NATO zameraným na špeciálne operácie a spoluprácu s cieľom posilnenia Aliančnej siete síl pre špeciálne operácie (SOF - Special Operations Forces). Prostredníctvom NSHQ NATO transformuje existujúce NATO SOF schopnosti, v oblastiach vzdelávania a rozvoja veliteľov, doktrín, výcviku a plánovania, informačných systémov a infraštruktúry.


Šéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoŠéf špeciálnych síl NATO navštívil SlovenskoVeliteľ Špeciálnych síl NATO na návšteve SlovenskaVeliteľ Špeciálnych síl NATO na návšteve SlovenskaVeliteľ Špeciálnych síl NATO na návšteve Slovenska

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Peter Dovina - Dátum: 10.11.2010
Čítanosť: 21953
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share