Preskocit navigáciu

Zlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála Bulíka


Zlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála Bulíka

Minister obrany Nemeckej spolkovej republiky ocenil náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Ľubomíra Bulíka zlatým záslužným krížom Bundeswehru, ktorý mu dnes 14. januára 2011 v Bratislave odovzdal veľvyslanec SRN v SR Dr. Axel Hartmann. Slávnostné dekorovanie sa uskutočnilo za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Róberta Ondrejcsáka a pridelenca obrany SRN v SR Herberta Schmida.


„Je pre mňa veľká česť odovzdať Zlatý záslužný kríž Bundeswehru práve generálovi slovenských ozbrojených síl. Vaša osobnosť a určite aj štúdium a Vaše pôsobenie v Nemecku v 90. rokoch určite prispelo k zintenzívneniu spoluprácu medzi slovenskými ozbrojenými silami a Bundeswehrom. Máte veľkú zásluhu na rozvoji nemeckých-slovenských projektov v rámci bilaterálnej spolupráce, na zlepšovaní nemecko-slovenských vzťahov a pri rozvoji Bundeswehru nad rámec bežných poviností. Veľmi si vážime úzku spoluprácu pri príprave spoločnej Bojovej skupiny EÚ v minulom roku a celkovú spoluprácu v rámci NATO a EÚ“, uviedol vo svojom príhovore veľvyslanec SRN Dr. Axel Hartmann. Zároveň ocenil výraznú podporu Bundeswehru v oblasti starostlivosti o vojnové hroby, ku ktorej generál Bulík prispel významnou mierou.


„Som hrdý, že som bol ocenený týmto vyznamenaním. Je to pre mňa veľká česť a teším sa z výbornej spolupráce medzi našimi krajinami“, uviedol spolu s poďakovaním generál Bulík. V rámci neformálneho rozhovoru veľvyslanec SRN v SR Dr. Hartmann informoval generála Bulíka o aktuálnom stave a o zmenách v armáde Nemeckej spolkovej republiky.


Záslužný kríž Bundeswehru zaviedol v roku 1980 vtedajší nemecký minister obrany Hans Apel. Minister obrany ho prepožičiava za vernosť službe vlasti, významné zásluhy a viditeľné činy v oblasti spolupráce v rámci ozbrojených síl.


Zlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála BulíkaZlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála BulíkaZlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála BulíkaZlatý záslužný kríž Bundeswehru pre generála Bulíka

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Peter Dovina - Dátum: 14.01.2011
Čítanosť: 20521
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share