Preskocit navigáciu

Príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitie


Príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitie

Výcvik v prežití a v prírodných podmienkach v zimnom období a špeciálnu telesnú prípravu absolvovali v dňoch 24. - 28. januára v okolí Kráľovej Lehoty príslušníci lietajúceho personálu z prešovského vrtuľníkového krídla.

Diaľkový peší presun v neznámom členitom teréne, maskovanie a skrytý pohyb na cudzom území absolvovalo 16 príslušníkov posádok vrtuľníkov za veterného počasia a nízkych teplôt. Počasie sťažovalo založenie a udržiavanie ohňa aj budovanie provizórnych prístreškov v teréne. Medzi výcvikovými úlohami bolo aj získavanie pitnej vody a úprava stravy v prírodnom prostredí. Posádky vrtuľníkov precvičili aj poskytnutie prvej pomoci zraneným po havárií vrtuľníka s následným transportom zraneného na improvizovaných nosidlách. Neoddeliteľnou súčasťou tohto typu výcviku je budovanie tímu a spoznávanie vôľovo-morálnych vlastností spolubojovníkov vo vypätých situáciách. Účastníci výcviku si s využitím psovoda a služobného psa precvičili spôsob ochrany pri prenasledovaní cvičeným psom. V teoretickej časti si cvičiaci vojaci upevnili zásady správania sa v zajatí v súlade s vojenským humanitárnym právom.

Cieľom výcviku je komplexné rozvíjanie pohybových schopností a vôľových vlastností, naučenie a obnovenie potrebných zručností pre prežitie v prírodnom prostredí po núdzovom opustení vrtuľníka. Výcvik je nevyhnutný pri príprave lietajúceho personálu na prežitie po núdzovom opustení vrtuľníka alebo núdzovom pristátí, ako na našom území, tak aj v zahraničných operáciách.

Príslušníci vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša sa tradične podieľajú na poskytovaní pomoci obyvateľom SR pri požiaroch a povodniach s využitím vrtuľníkov Mi–17 a Mi–24.


Príslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitiePríslušníci prešovského vrtuľníkového krídla cvičili prežitie

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: OS SR - ppráp. Róbert Lacko - Dátum: 28.01.2011
Čítanosť: 37555
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share