Preskocit navigáciu

Finančná podpora NATO pre dlhodobo choré deti


Finančná podpora NATO pre dlhodobo choré deti

Symbolický šek s finančnou pomocou od charitatívnej organizácie NATO Charity Bazaar (NCB) si dnes, 31. januára na Generálnom štábe OS SR z rúk národného vojenského predstaviteľa SR v NATO generálporučíka Petra Gajdoša prevzala Soňa Rebrová z neziskovej organizácie „Želaj si.“ Pri slávnostnom odovzdávaní symbolického šeku bol prítomný aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík.

„Robíte veľmi dobré veci v prospech detí, ktoré to potrebujú. Preto verím, že týmto sa naša spolupráca nekončí. Sme vojaci v uniformách, ale možno niekedy o to viac ako iní vnímame starosti a problémy vo svete s ťažkým dopadom na deti a ich rodiny. Áno, týka sa to najmä vojakov v operáciách v zahraničí. No a aj my máme rodiny a nikto nikdy nevie, ako sa osud môže dotknúť aj jeho,“ povedal generál Bulík na dnešnom stretnutí.

Celkový počet uchádzačov o finančnú podporu bol 70 a do užšieho predvýberu sa dostalo 16 medzinárodných a 12 belgických projektov, ktoré splnili konkrétne kritériá a ktoré oslovili najviac. Následne sa tieto projekty z predvýberu prezentovali na General Meetingu NCB, kde sa tajným hlasovaním 36 členov, (t.j. každej zastúpenej krajiny, vrátane Artist`s corner a Nato International Club) prideľovali body vzostupne. Slovenský projekt pod názvom „EVERYBODY IS CLOSE TO ME WITH NOTEBOOK" sa umiestnil na 5. mieste.

Nezisková organizácia „Želaj si“ bude môcť v rámci svojho projektu vďaka príspevku 6.000 € od NCB nakúpiť a distribuovať prenosné počítače dlhodobo chorým deťom. Prenosné počítače budú zakúpené do konca marca, a ich užívateľmi sa stanú deti staršie ako 10 rokov, dlhodobo hospitalizované v bratislavskej a košickej nemocnici. Forma požičiavania bude fungovať na knižničnom systéme a tak sa splní najčastejšie želanie ešte väčšieho počtu detí.

Organizácia, ktorá vznikla v roku 2006 plní sny dlhodobo chorým deťom, väčšinou s vážnymi diagnózami a funguje aj vďaka ďalším dobrovoľníkom. Slovenská organizácia „Želaj si“ sa v súčasnosti uchádza o pričlenenie do medzinárodnej siete Make a wish Fundation, ktorá plní želania deťom v 30 krajinách sveta.

NATO Charity Bazaar je charitatívna organizácia, ktorá bola založená v roku 1968. Jej členmi sú členské a partnerské krajiny Severoatlantickej aliancie, ktoré chcú takouto formou prispieť k zmierneniu následkov utrpenia detí, ktoré sú choré, chudobné, opustené alebo inak postihnuté v rôznych kontinentoch a krajinách sveta. Organizácia pomáha aj seniorom a ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Náplňou tejto organizácie združujúcej manželky, manželov, partneriek a partnerov vojenského personálu, ktorí pracujú na veliteľstve NATO, je organizovanie spoločenských podujatí a aktivít za účelom získavania finančných prostriedkov, ktoré majú byť darované iným charitatívnym organizáciám.


Finančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré detiFinančná podpora NATO pre dlhodobo choré deti

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Pavol Vitko - Dátum: 31.01.2011
Čítanosť: 48494
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share