Preskocit navigáciu

Vojenskí pyrotechnici budú na Slovensku cvičiť s americkými partnermi


Vojenskí pyrotechnici budú na Slovensku cvičiť s americkými partnermi
Úroveň vycvičenosti slovenských vojenských špecialistov na likvidáciu výbušnín a nástražných výbušných systémov (EOD) umožní už počas tohto roka spoločný zdokonaľovací výcvik spolu s americkými expertmi na rovnocennej partnerskej báze. Zhodli sa na tom zástupcovia ozbrojených síl USA a ozbrojených síl SR na rokovaní, ktoré sa konalo 3. februára na Generálnom štábe OS SR.
 
Podľa dohodnutého plánu absolvujú špecialisti v oblasti EOD v roku 2011 deväť spoločných výcvikových aktivít, ktoré budú pod vedením expertov USA v prospech zdokonaľovania našich špecialistov, pričom už počas tohto roka bude spolupráca pokračovať vo vyššej forme oproti minulosti. Podľa náčelníka Štábu operácií GŠ OS SR brigádneho generála Pavla Macka, „...na základe partnerstva medzi jednotkami OS SR a jednotkami ozbrojených síl USA už nepredpokladáme vedenie a mentorovanie zo strany expertov USA, ale partnerskú spoluprácu pri dosahovaní vyšších spôsobilostí v oblasti likvidácie výbušnín.“ V rámci tohto plánu poskytne americká strana materiálnu a výcvikovú pomoc pri rozvoji dlhodobo udržateľných spôsobilostí ozbrojených síl SR v oblasti likvidácie výbušnín, vrátane výcviku vlastných inštruktorov tak, aby v budúcnosti naše ozbrojené sily boli schopné pokračovať vo vlastnom výcviku špecialistov samostatne.
 
Na bilaterálnom pracovnom stretnutí zastupovali americkú stranu letecký pridelenec USA akreditovaný v SR podplukovník Chris Burelli, zástupcovia Ministerstva obrany USA a zástupcovia spoločnosti AT Solutions, ktorá poskytuje odborný výcvik našich špecialistov v oblasti EOD na našom území. Predmetom rokovania bolo poskytovanie podpory USA pri výcviku a budovaní kapacít EOD v rámci Národného centra EOD v Novákoch. „Spojené štáty už v minulosti poskytovali výraznú materiálnu a výcvikovú pomoc našim ozbrojeným silám s cieľom vycvičiť nasaditeľnú jednotku EOD použiteľnú v humanitárnych alebo bojových operáciách na likvidáciu výbušnín a v tomto prípade aj nástražných výbušných systémov. Prvým vyvrcholením tejto spolupráce bolo prvé nasadenie slovenského tímu EOD, ktorý od decembra pôsobí v operácii ISAF v Afganistane po predchádzajúcom výcviku pod vedením amerických inštruktorov,“ povedal Macko.
 
Slovenský tím EOD je momentálne zaradený do zostavy mnohonárodných síl ISAF v provincii Kandahár po úspešnom absolvovaní zdokonaľovacej a integračnej fázy výcviku pod vedením USA priamo v priestore operácie. Už v najbližších dňoch začne slovenská jednotka samostatne plniť zverené operačné úlohy.
 
Slovenská republika je vedúcou krajinou NATO v oblasti likvidácie munície a výbušnín, čoho dôkazom je nielen rovnocenné partnerstvo Národného centra EOD v Novákoch so zahraničnými špecialistami v oblasti výcviku taktických jednotiek nasaditeľných v teréne, ale aj splnenie akreditačných podmienok Centra výnimočnosti EOD v Trenčíne pred niekoľkými dňami, ktoré smeruje k vzniku prvej oficiálnej inštitúcii NATO na Slovensku.

Spoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v NovákochSpoločný výcvik v Národnom centre EOD v Novákoch

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: MO SR - Peter Dovina, NC EOD - Dátum: 04.02.2011
Čítanosť: 23411
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share