Preskocit navigáciu

Špeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločne


Špeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločne Na výcvik príslušníkov žilinského pluku špeciálneho určenia, ktorí sa pripravujú na nasadenie do Afganistanu, sa v dňoch 3. – 4. februára 2011 prišiel osobne pozrieť veliteľ Veliteľstva špeciálnych síl USA v Európe generálmajor Michael Repass.

Návšteva, ktorá sa uskutočnila na pozvanie náčelníka Štábu pre operácie GŠ OS SR brigádneho generála Pavla Macka, mala za cieľ dohodnúť sa na užšej koordinácii výcviku a prípravy s americkými špeciálnymi silami, vrátane spoločného výcviku. Plnenie úloh špeciálnych síl a výcvik afganských bezpečnostných síl bude hlavným poslaním jednotky špeciálnych síl USA, v ktorej zostave bude aj 20 príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.

Počas stretnutia generálmajora Repassa so zástupcami ozbrojených síl SR na Generálnom štábe OS SR boli prerokované geografické oblasti možného pôsobenia tejto jednotky a ďalšie podrobnosti, týkajúce sa logistickej podpory a súčinnosti počas pôsobenia v operácii. Slovenská strana v úvodnej časti rokovania oboznámila generálmajora Repassa o aktuálnom stave ozbrojených síl SR, spôsobe výcviku a transformačných úlohách a výzvach, ktoré čakajú OS SR v najbližšom období. Ďalšia časť rokovania bola venovaná úlohám súvisiacim s nasadením OS SR v operáciách, s dôrazom na výstavbu špeciálnych síl.

Počas druhého dňa svojho pobytu na Slovensku generálmajor Repass navštívil 5. pluk špeciálneho určenia v Žiline, aby sa oboznámil so stavom výcviku jednotky špeciálnych síl, ktorá sa v súlade s mandátom NR SR v súčasnosti pripravuje na nasadenie. Generálmajor Repass navštívil vojakov priamo na cvičisku, aby sa presvedčil o úrovni a spôsobe prípravy našej jednotky a o materiálnom zázemí, ktoré má k dispozícii. Vo výcvikovom priestore Žilina - Hradisko generála Repassa okrem samotného výcviku zaujala a príjemne prekvapila kvalita prezentovaných zbraní, podporných zbraní, zdravotníckej a spojovacej techniky, ktoré pluk používa.

Predstavitelia ozbrojených síl USA a slovenských ozbrojených síl sa v závere návštevy dohodli na užšej koordinácii výcviku a prípravy jednotiek, vrátane spoločného výcviku a ďalších podrobnostiach, týkajúcich sa logistickej podpory a súčinnosti počas spoločného pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane.

Špeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločneŠpeciálne sily USA a Slovenska sa budú na Afganistan pripravovať spoločne

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: MO SR - Peter Dovina, OS SR - archív 5. pšu - Dátum: 08.02.2011
Čítanosť: 241446
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share