Preskocit navigáciu

Vojaci sa učia, ako komunikovať s Afgancami


Vojaci sa učia, ako komunikovať s Afgancami

Príslušníci veliteľstva a ďalší kľúčový personál slovenského kontingentu, ktorý odíde do Afganistanu na konci mája 2011, už minulé dva týždne absolvovali odborný výcvik vo Výcvikovej jednotke vojenských misií v Martine, kde sa okrem ďalších tém pripravovali aj na komunikáciu s domácim obyvateľstvom.

Velitelia a štáb rovnako ako všetci príslušníci, ktorí sa pripravujú do afganskej operácie ISAF, musia okrem svojej odbornosti zvládnuť aj problematiku historických, náboženských a kultúrnych odlišností, aby v priamom nasadení nedochádzalo k nedorozumeniam, ktoré by v oblasti vojnového konfliktu mohli mať fatálne následky. Prednášky sú zamerané na základné zásady správania sa pri kontakte s domácim obyvateľstvom, ktoré si vyžadujú špecifický prístup vzhľadom na odlišnosti jednotlivých kmeňov žijúcich v provinciách Kandahár a Uruzgan. Správne vedenie rozhovorov s kmeňovými náčelníkmi, čo bolo jednou z tém teoretickej aj praktickej prípravy, si vyžaduje bude od júna kľúčové hlavne pre jednotky, ktoré budú operovať mimo základní, kde sú naše jednotky nasadené. Vhodné slová a gestá pri rokovaniach sú najcitlivejšou oblasťou tejto špecifickej prípravy rovnako, ako znalosť základných fráz v jazyku Paštu.

Zdržanlivosť a rozhodnosť sú hlavnými charakterovými vlastnosťami, ktoré budú rozhodujúce pre našich vojakov pri pomoci lokálnym obyvateľom. Hlavne príslušníci provinčných rekonštrukčných tímov budú v priamom kontakte s lokálnymi autoritami pri zisťovaní potrieb jednotlivých okresov a osád a pri hľadaní možnosti pomoci zlepšovať bezpečnostnú situáciu a životné podmienky. V úzkom kontakte s Afgancami budú aj príslušníci operačných styčných a výcvikových tímov, ktorí organizujú aj priamo vykonávajú výcvik Afganskej národnej armády.

Skúsení inštruktori kládli dôraz aj na zásady použitia zbrane a pohybu vozidiel s cieľom čo najviac eliminovať riziko vzniku zranení, prípadne ohrozenia životov civilného obyvateľstva.

Neustále pretrvávanie hrozieb výbuchov nástražných výbušných systémov, nevybuchnutej munície a samovražedných útočníkov je tiež jednou z tém výcviku kľúčového personálu nášho kontingentu. Včasné a presné vyhodnotenie hrozby a hlavne správna reakcia zachraňuje zdravia a životy nielen vojakov ale aj civilistov. Praktický výcvik bol práve zameraný na nájdenie indikátorov hrozieb, ich potvrdenie, informovanie jednotiek o nej a zabezpečenie čo najvyššej bezpečnosti v okolí hrozby. Jednotky domácich a mnohonárodných síl sa mimo základne presúvajú v konvojoch, preto je dôležité „drilovať“ všetky činnosti počas pohybu konvoja, aj po jeho zastavení a prípadnom napadnutí v otvorenom priestore mimo základne. Kontrolu priestoru v okolí odstaveného konvoja, zisťovanie prítomnosti podozrivých predmetov nacvičujú vojaci vo výcvikovom priestore Sučany neďaleko Martina v sťažených poveternostných podmienkach. Príslušníci martinskej Výcvikovej jednotky vojenských misií, ktorí kontingent pripravujú a cvičia, majú praktické bohaté skúsenosti z pôsobenia v bývalej Juhoslávii, Afrike, Iraku, Kosova, či Afganistane. Do programových plánov preto zahŕňajú aktuálne poznatky z operácií tak, aby odchádzajúce jednotky boli pripravené na aktuálne hrozby. Týka sa to aj oblasti mínovej bezpečnosti, ktorá sa v afganskej operácii neustále vyvíja a jednotky prichádzajú do styku so stále sofistikovanejšími nástražnými systémami.

Rádiová komunikácia, systémy hlásení a velenia sú vedené v anglickom jazyku, aby bol náš kontingent operabilný s ďalšími jednotkami operujúcich v priestore. V zostave veliteľstva kontingentu bude pôsobiť aj psychológ, ktorý bude zabezpečovať jednotkám servis vo svojej oblasti počas ich polročného pôsobenia v operácii ISAF. Okrem psychologických služieb bude zabezpečovať aj komunikáciu s médiami, či už v Afganistane, alebo s médiami na Slovensku. Duchovnú službu bude zabezpečovať vojenský duchovný, ktorý bude pôsobiť na základni v Kandaháre. Kľúčový personál v rámci výcviku absolvoval aj zdravotnícku prípravu a prípravu v oblasti komunikácie s médiami. Psychologické aspekty zajatia a prežitia a spôsoby správania sa k krízových situáciách bolo náplňou psychologickej prípravy. Vojaci si v rámci psychologickej prípravy osvojili aj zásady psychohygieny, tímového manažmentu a zvládanie stresových situácií.

V najbližších troch týždňoch čaká jednotku odborný výcvik po jednotlivých špecializáciách a v marci a apríli sústredený výcvik celého kontingentu v Lešti.


Kľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuKľúčový personál sa už pripravuje na jarnú rotáciu do AfganistanuVojaci sa učia, ako komunikovať s AfgancamiVojaci sa učia, ako komunikovať s Afgancami

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: autor - Dátum: 21.02.2011
Čítanosť: 23139
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share