Preskocit navigáciu

Slovensko začína veliť časti operácie ALTHEA


Slovensko začína veliť časti operácie ALTHEA
Slovensko je od 28. februára 2011 veliacou krajinou časti medzinárodnej operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine. „Slovenská republika preberá od Nemecka velenie ako vedúca krajina v regióne Juh. Je to od Sarajeva smerom na juh, je to jedna zo štyroch veľkých oblastí, na ktoré je Bosna a Hercegovina rozdelená,“ povedal pri preberaní velenia náčelník Štábu pre operácie Generálneho štábu OS SR brigádny generál Pavel Macko. Spolu so slovenskými vojakmi v tejto časti operácie pôsobia aj švajčiarski a tureckí vojaci, ktorí majú v oblasti po dva LOT Housy. Slovensko má tri – vo Višegrade, Novom Sarajeve a Foči. Od 1. marca tak koordinuje činnosť jednotiek na juhu a juhozápade Bosny.
 
Veliteľ EUFOR rakúsky generálmajor Bernhard Bair privítal brigádneho generála Pavla Macka vo veliteľstve EUFOR v Sarajeve. Na stretnutí sa zúčastnil aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine Miroslav Mojžita a zástupca generálneho riaditeľa Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy Ministerstva obrany SR Martin Sklenár. Počas oficiálneho stretnutia generálmajor Bair informoval brigádneho generála Pavla Macka o situácii v Bosne a Hercegovine a poďakoval mu za príspevok do operácie ALTHEA. Veliteľ EUFOR vyjadril obdiv a poprial slovenskému kontingentu veľa úspechov v ich misii v súvislosti s prevzatím velenia v Regionálnom koordinačnom centre Juh (RCC-S). Doteraz v regióne Juh velili tejto operácii dôstojníci z Nemecka. Okrem doterajších úloh, ktoré budú slovenskí vojaci plniť v rámci styčných pozorovacích tímov, preberú aj zodpovednosť za koordináciu aktivít s ostatnými zúčastnenými krajinami, udržiavanie kontaktu s miestnymi orgánmi a komunikáciu s veliteľstvom celej operácie ALTHEA.
 
„Mier, stabilita, rozvoj a prosperita celého regiónu Západného Balkánu patria medzi priority slovenskej zahraničnej politiky. Od vzniku samostatnej Slovenskej republiky naša krajina podporuje snahy o mier a stabilitu nielen politicky, ale aktívne prispieva nasadzovaním vojakov do mierových misií a vojenských operácií. Naše príspevky k ochrane svetového mieru stoja na troch hlavných pilieroch – pod vlajkami OSN, NATO a Európskej únie,“ povedal brigádny generál Pavel Macko počas slávnostnej ceremónie prevzatia velenia RCC-S. „Veľmi si vážime našich najbližších partnerov – Švajčiarsko a Turecko, ktorí veľmi aktívne pôsobia v tejto operácii. Veľmi nás teší, že budeme úzko spolupracovať v rámci Regionálneho koordinačného centra Juh spolu s nimi. Som presvedčený, že naším spoločným snažením veľmi skoro sformujeme silný medzinárodný tím, ktorý nebude patriť počtom k tým najväčším, ale určite bude významným a hodnotným príspevkom do operácie EUFOR ALTHEA v prospech obyvateľov Bosny a Hercegoviny,“ dodal Macko.
 
Prevzatie úlohy vedúcej krajiny v regionálnom koordinačnom centre Juh operácie ALTHEA schválil minister obrany Ľubomír Galko. „Pre Slovensko je to významná vec. Byť vedúcou krajinou znamená medzinárodnú prestíž. Túto ponuku sme zvažovali niekoľko týždňov. Som rád, že sme sa napokon takto rozhodli,“ vyhlásil pred časom minister Galko. Okrem doterajších úloh, ktoré budú slovenskí vojaci plniť v rámci styčných pozorovacích tímov, preberú aj zodpovednosť za koordináciu aktivít s ostatnými zúčastnenými krajinami, udržiavanie kontaktu s miestnymi orgánmi a komunikáciu s veliteľstvom celej operácie ALTHEA.
 
Vojaci tento rok v misii plnia nové úlohy. K ich povinnostiam patrí monitorovanie bezpečnostnej situácie, kontakt s miestnym obyvateľstvom a demonštrácia prítomnosti bezpečnostných jednotiek EÚ. V Bosne a Hercegovine v tábore Butmir 2 v Sarajeve pôsobila do 17. decembra 2010 slovenská strážna jednotka. Tento rok začali v Bosne pracovať aj takzvané LOT tímy (Liaison Observation Team – styčný pozorovací tím). Označované sú aj ako LOT house, keďže tieto tímy nesídlia na vojenských základniach, ale vojaci pracujú a žijú v prenajatých domoch priamo v priestore dislokácie. Tri slovenské LOT tímy, ktoré majú po 11 vojakoch, začnú plniť úlohy od 1. marca na juhu krajiny. Ďalší štyria príslušníci Ozbrojených síl SR by mali od marca pôsobiť na veliteľstve EUFOR Juh, jeden z nich plní funkciu slovenského národného predstaviteľa v operácii. Spolu v operácii ALTHEA pôsobí 46 príslušníkov ozbrojených síl SR.
 
Ozbrojené sily Slovenskej republiky menia svoj príspevok do operácie ALTHEA od začiatku tohto roka. Vtedy bola stiahnutá strážna čata. Tá v Bosne a Hercegovine pôsobila od roku 2005. Strážnu čatu nahradili práve profesionálni vojaci pridelení do styčných pozorovacích tímov. „Prijali sme také opatrenia, aby prevzatie úlohy vedúcej krajiny nezvýšilo naše finančné náklady ani o cent,“ zdôraznil minister Galko.

Slovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEASlovensko začalo veliť časti operácie ALTHEA

Autor: hovorca ozbrojených síl SR, SITA , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 01.03.2011
Čítanosť: 25495
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share