Preskocit navigáciu

FAC-ovia 5. pluku sa vrátili z Korziky


FAC-ovia 5. pluku sa vrátili z Korziky

 Sobota 12. marec 2011 bola pre slovenských leteckých navádzačov posledným dňom na medzinárodnom cvičení SERPENTEX 11 na francúzskej Korzike. I keď slováci museli cvičenie opustiť týždeň pred jeho oficiálnym koncom (pokračuje do 18. marca 2011), predsunutí navádzači FAC (Forward Air Controller) využili maximum možností nácvikov stupňujúcich sa pripravených situácií a scenárov. Jednotlivé scenáre vychádzali z reálnych skúseností z pôsobenia v operácii ISAF.

 Cvičenie SERPENTEX je určené pre výcvik leteckých navádzačov a osádok lietadiel s plnením úloh priamej leteckej podpory pozemných síl (CAS – Close Air Support) podľa aktuálnych pravidiel nasadenia (ROE - Rules Of Engagement) pre operáciu ISAF. Leteckí navádzači plnili celé spektrum úloh vrátane vyžadovania si leteckej podpory pri napadnutí jednotky, označovania cieľov, navádzania na ciele spojené s odhodením ostrej munície, riadením všetkých prostriedkov využívajúcich vymedzený vzdušný priestor, procedúry pre MEDEVAC (Medical Evacuation), leteckej ochrany konvojov a navádzaním v mestskom prostredí.

 Cvičenia sa zúčastnilo približne 30 lietadiel, napríklad Mirage F1, 2000C, D, N, Rafale, L-39 a 20 tímov leteckých navádzačov z Francúzska, Talianska, Belgicka, USA a Slovenska.

 Slovenskí leteckí navádzači navádzali v skupine s francúzskymi a americkými FAC-mi, čo umožňovalo vzájomnú podporu postupov pri navádzaní a využití špeciálneho vybavenia navádzačov pri akvizícii a označovaní cieľa vo dne i v noci. Slovenskí FAC-ovia mali možnosť zoznámiť sa a pracovať s vybavením, s ktorým zatiaľ nedisponujú, no ktoré je nevynutné pre ich prácu v medzinárodnom aliančnom prostredí. Veľkým prínosom pre našich cvičiacich bolo navádzanie pilotov so skúsenosťami z bojového nasadenia, najmä pri voľbe zbraní a taktiky pôsobenia voči cieľu. Prostredie Korziky, kde sa striedajú vysoké hory so zalesnenými úsekmi, úzke a poloprázdne horské cesty s hlavnými cestami s pulzujúcou premávkou, či roztrúsené horské usadlosti, kládlo vysoké nároky na činnosť leteckého navádzača pri opise a označovaní cieľa pre pilota.

 Jedinečnosť prostredia Korziky, ktorej reliéf sa výrazne podobá afgánskemu, účasť skúsených leteckých osádok, rôznorodé vybavenia lietadiel a leteckých navádzačov či rôznorodosť scenárov výrazne napomáhali navádzačom vytvoriť si živú predstavu o tom, čo ich čaká v čase nasadenia.

 Keďže „osobnou“ zbraňou leteckého navádzača je všetko, čo lieta vo vzduchu, teda lietadlá, bezpilotné prostriedky, delostrelectvo, námorníctvo a jediná, navonok aj drobná chyba môže mať za následok stratu mnohých ľudských životov či vyvolanie medzinárodných incidentov. K ich výcviku a vybaveniu je aj preto potrebné pristupovať s plnou vážnosťou a s prihliadnutím na medzinárodné prostredie, v ktorom by sa, nasadení v operácií, mali pohybovať. Teda slovenský letecký navádzač nebude navádzať len lietadlá ozbrojených síl SR a len v rámci slovenského kontingentu, ale môže navádzať napríklad francúzske lietadlo v rámci spoločného pôsobenia slovensko - americkej jednotky.

 Počas cvičenia SERPENTEX 11 vykonali slovenskí leteckí navádzači približne 80 navedení. To im umožnilo priblížiť sa medzinárodne predpísanému počtu a typu navedení potrebných pre nasadenie.

 Úlohou predsunutých leteckých navádzačov je vyhľadanie cieľa, určenie jeho súradníc, vyžiadanie leteckej podpory, verbálne popísanie a označenie cieľa pre osádku útočiaceho lietadla pomocou technických prostriedkov, prípadne privolanie MEDEVAC-u. 

 

 

Súvisiace články:

- Leteckých navádzačov z 5. pšu čaká finále na cvičení SERPENTEX 11

- Príslušníci vzdušných síl na Korzike zatiaľ úspešní

- Na Korzike cvičia naši piloti aj leteckí navádzači


Slovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky ISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky ISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky ISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky ISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IIISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IIISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IIISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IIISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IVSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IVSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IVSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky IVSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VSlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VISlovenskí FAC-ovia sa vrátili z Korziky VI

Autor: 5. pšu – 1. OŠU - FAC a npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – 1. OŠU - FAC a VVZS - Dátum: 15.03.2011
Čítanosť: 48978
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share