Preskocit navigáciu

Žilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do Afganistanu


Žilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do Afganistanu

Taktické postupy boja v zastavaných oblastiach cvičili v dňoch 12. – 18. marca v Lešti príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny v súvislosti s ich očakávaným nasadením v Afganistane.

Výcvik zameraný na pohyb v obývaných priestoroch, obsadzovanie budov a riešenie neočakávaných situácií preverilo Žilinčanov nielen po odbornej stránke, ale aj po stránke fyzickej a psychickej. Inštruktori, ktorí zároveň činnosť jednotiek hodnotili, počas týždňového výcviku zvyšovali náročnosť jednotlivých úloh s cieľom pripraviť jednotku čo najkvalitnejšie.

S prípravou žilinských výsadkárov vyslovil spokojnosť aj minister obrany Ľubomír Galko. „Chlapi z piateho pluku špeciálneho určenia sú špičkoví profesionáli, ktorých NATO v Afganistane potrebuje a určite ich prítomnosť ocení,“ dodal Galko na margo jesenného nasadenia jednotky v operácii ISAF.

Systematické obsadenie finálneho objektu, ako žilinskí výsadkári odborne nazývajú ovládnutie budovy, začína samotným zasadením (infiltráciou) jednotky do priestoru operácie, vyhodnotenie situácie s dôrazom na ochranu príslušníkov jednotky a ich taktické správanie. Základná úloha – vniknúť do budovy a vyriešiť vzniknutú situáciu vo vnútri si vyžaduje absolútne zladenie celej jednotky. Od súhry tímu závisia životy vojakov, ale aj civilistov, ktorí sa nachádzajú v priestore. Dodržanie zásad smeruje k znižovaniu počtu civilných obetí, čo je v operácii ISAF základným pravidlom. Po splnení úlohy jednotka z priestoru odchádza (exfiltruje sa).

Výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť poskytuje ideálne podmienky na simuláciu rôznych incidentov, čo je obrovským prínosom pre cvičiace jednotky. Výcvikové zariadenie Jakub Village umožňuje cvičiacim riešiť úlohy za rôznych svetelných podmienok, rozmiestniť celú škálu terčových manévrov, simuláciu nástražného výbušného systému, čo vycvičenú jednotku predurčuje plniť tie najnáročnejšie úlohy v podmienkach operácie ISAF v Afganistane.

Na cvičenie sa prišiel osobne pozrieť aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, ktorý vyjadril spokojnosť s vedením výcviku. Príslušníkom 5. pluku špeciálneho určenia zdôraznil potrebu ich vycvičenosti na najvyššej kvalitatívnej úrovni. „Partnerstvo a vojenská asistencia v operácii je vašou hlavnou úlohou, preto je úplná interoperabilita s partnerskými jednotkami kľúčová pre splnenie vašich úloh pri pomoci afganským bezpečnostným silám,“ povedal príslušníkom pluku cvičiacim v Lešti generál.

Príslušníci žilinského pluku by mali začať pôsobiť v Afganistane v druhej polovici tohto roka po boku amerických špeciálnych síl (SOF – Special Operation Force). Medzi ich hlavné úlohy bude patriť výcvik afganských špeciálnych policajných jednotiek.


Žilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do AfganistanuŽilinčania cvičia boj v meste pred nasadením do Afganistanu

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: mjr. Milan Jankura - Dátum: 18.03.2011
Čítanosť: 18148
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share