Preskocit navigáciu

Výber do pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených


Výber do pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených

 Testami fyzickej kondície sa v pondelok 28. marca 2011 začal maratón dvojtýždňového výberu nových príslušníkov žilinského 5. pluku špeciálneho určenia.

 Na výber nastúpilo 32 uchádzačov z útvarov a zariadení ozbrojených síl SR, medzi ktorými je i jedna žena. Privítal ich veliteľ pluku plukovník gšt. Ľubomír Šebo, ktorý všetkým pripomenul dodržiavanie bezpečnostných opatrení počas celého výberu. Zároveň vyslovil presvedčenie, že všetci adepti ukončia výber v plnom zdraví. Práve zdravie a fyzická a psychická kondícia budú v nasledujúcich dňoch podrobené tvrdej skúške.

 Doteraz (utorok 29. marec 2011) uchádzači o službu v elitnej jednotke absolvovali preskúšanie z vybraných vševojskových noriem telesnej prípravy, nočný presun, plávanie a tzv. 3D taktický scenár. Taktický scenár však absolvovalo už len 9 záujemcov o službu v pluku, 23 vo výbere nepokračuje. Z nich až 18 nesplnilo základný predpoklad – zisk najmenej 200 bodov z úvodného preskúšania z vševojskovej telesnej prípravy.

 Cieľom výberu do pluku je vybrať príslušníkov OS SR pre potreby 5. pluku špeciálneho určenia - jednotky špeciálnych síl určenej pre plnenie úloh špeciálneho určenia. Počas výberu sa zisťujú okrem fyzickej kondície jednotlivcov aj ich vlastnosti - najmä odhodlanie, disciplína, motivácia, charakter a súdržnosť. Výber je rozdelený pre dve skupiny uchádzačov - pre záujemcov o službu v bojových jednotkách a záujemcov o službu v zabezpečovacích jednotkách pluku. Výber má dve časti, prvá je určená pre obe skupiny uchádzačov, druhá je určená len pre záujemcov o službu v bojovej jednotke.

 Prvá časť, trvajúca tri dni, je venovaná najmä testom fyzickej zdatnosti a psychickej odolnosti. Druhá časť má rámec komplexného zamestnania v teréne. Jej úlohou je preverenie fyzickej a psychickej vytrvalosti, sily, obratnosti a riešenie krízových situácií.

 Odstúpiť z výberu je možné na vlastnú žiadosť, napríklad pre nedostatok motivácie, prípadne zo zdravotných dôvodov.

 Podmienkami pre zaradenie profesionálnych vojakov do výberu v zmysle rozkazu náčelníka Generálneho štábu OS SR sú minimálne dva roky výkonu dočasnej štátnej služby profesionálneho vojaka OS SR, zdravotná klasifikácia "A" a žiadateľ musí byť plavec.


Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených I.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených I.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených I.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených I.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených II.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených II.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených II.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených II.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených III.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených III.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených III.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených III.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených V.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených V.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených V.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených V.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených IV.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených VII.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených VII.Výber k pluku sa začal - pokračuje len štvrtina prihlásených VII.

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 29.03.2011
Čítanosť: 42277
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share