Preskocit navigáciu

Náčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcviku


Náčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcviku

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík dnes navštívil leteckú strelnicu vo VVP Záhorie, kde pokračuje praktický letecký výcvik v streľbe a bombardovaní. Počas návštevy ho na strelnici doprevádzal náčelník štábu veliteľstva Vzdušných síl plukovník gšt. Jozef Takács.

Príslušníci výcvikovej letky zo Sliača s piatimi cvičnými stíhacími lietadlami L-39 už od minulého týždňa cvičia úlohy bojovej použiteľnosti, streľbu a bombardovanie pozemných cieľov jednoduchými a zložitými manévrami, jednotlivo aj vo dvojici. Sliačania bombardujú leteckú strelnicu aj z vodorovného letu brzdenými bombami. Pod vedením skúsených inštruktorov vrátane veliteľa výcvikovej letky zmiešaného krídla Sliač podplukovníka Romana Poláčeka, ktorí získali skúsenosti v letke u bývalej 33. leteckej základni v Kuchyni, 8 pilotov výcvikovej letky vo výcviku získava nové spôsobilosti vo vedení a plánovaní bojovej činnosti.

Príslušníci výcvikovej letky za tri letové dni spotrebovali 896 ks neriadených rakiet S-5 KO, určených na ničenie pozemných cieľov a 140 ks leteckých trieštivo-trhavých bômb OFAB-100 (Jupiter).

Všetky naplánované úlohy sa zvládli vďaka personálu zmiešaného krídla Sliač, ako aj príslušníkom hostiteľského útvaru - dopravného krídla Kuchyňa, ktorí ostré letecké streľby logisticky zabezpečujú. K príjemného priebehu posledných dní výcviku určite prispelo aj priaznivé slnečné počasie. Príslušníci výcvikovej letky a päť lietadiel L-39 sa vrátia na domovské letisko vo štvrtok, 31. marca.

Praktický letecký výcvik sa vykonáva štyrikrát do roka na základe Plánu výcviku výcvikovej letky zmiešaného krídla Otta Smika Sliač.


Náčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcvikuNáčelník Generálneho štábu na kontrole leteckého výcviku

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: MO SR - Peter Dovina - Dátum: 30.03.2011
Čítanosť: 19841
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share