Preskocit navigáciu

Personnel recovery - prežitie v najťažších podmienkach


Personnel recovery - prežitie v najťažších podmienkach

Prežitie v neznámom teréne a v zajatí, vyslobodenie a návrat späť k jednotke, tzv. „Personnel recovery“, bola jedna z ťažiskových tém výcviku pre príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia v druhom marcovom týždni. Kým predsunutí leteckí navádzači cvičili na Korzike, na domácej pôde precvičovalo päťdesiat profesionálnych vojakov, najmä v dohľadnej dobe nasaditeľných v operácií ISAF v Afganistane, základné zručnosti pre efektívne správanie sa po vynútenom odlúčení od jednotky.

 Základné spôsoby maskovania, skrývania, zásady a spôsoby odolávania podmienkam zajatia, spôsoby a techniky vyhýbania sa zajatiu a úniku z neho a zásady „recovery“ procedúr patrili k témam zvládnutým najskôr v teoretickej rovine a neskôr precvičovaným v podmienkach čo najviac sa blížiacim realite oblastí predpokladaného nasadenia.

 Frekventanti výcviku si rozšírili vedomosti o prežití a faktoroch, ktoré ich môžu v neznámom teréne limitovať. Počas päťdňového výcviku sa zoznámili i s aspektami a taktikou správania sa pri zadržaní a počas vypočúvania, ale i so signálmi a núdzovým spojením.

 Výcvik „Personnel recovery“ je súčasťou programu S.E.R.E. (Survival – Evacuation – Resistance – Escape – prežitie – evakuácia – odpor - únik), ktorý je obdobou výcviku svetových jednotiek SOF (Special Operation Forces - Sily pre špeciálne operácie).

 K spolupráci na výcviku boli prizvané tímy z partnerského Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru a psovodi Krajského riaditeľstva Policajného zboru Žilina. Títo okrem iného demonštrovali protivníka v programe S.E.R.E.



Personnel recovery _ prežitie v najťažších podmienkach I.Personnel recovery _ prežitie v najťažších podmienkach I.Personnel recovery _ prežitie v najťažších podmienkach I.Personnel recovery _ prežitie v najťažších podmienkach I.Personnel recovery _ prežitie v najťažších podmienkach II.

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 14.03.2011
Čítanosť: 47415
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share