Preskocit navigáciu

Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku


Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku

 Vo štvrtok 31. marca 2011 navštívil 5. pluk špeciálneho určenia minister obrany SR Ľubomír Galko. Vyskúšal si časť špeciálnej prekážkovej dráhy, ktorej zdolanie je súčasťou viacdňového výberu nových príslušníkov pluku.

 „Moja úcta k týmto chlapom rastie. To, čo sme si tu vyskúšali v ideálnych poveternostných podmienkach, v ideálnom oblečení, oni vo výcviku prevádzkujú v úplne iných podmienkach. Majú na sebe často záťaž, robia to v daždi. Toto, čo sme si skúsili, je len čiastočka z toho, čo oni musia absolvovať a kedykoľvek bez problémov zvládnuť,“ zdôraznil Galko.

 Žilinský pluk považuje minister obrany za elitný klub, ktorý je najkvalitnejšie vyzbrojený a je na tom v rámci ozbrojených síl SR najlepšie. Pripomenul, že dvadsať príslušníkov elitného pluku Generálneho štábu OS SR bude v septembri nasadených do bojovej operácie ISAF v Afganistane. „Budú pôsobiť priamo v teréne. Čiže nielen na základni, ale priamo v teréne budú plniť špeciálne operácie,“ povedal Galko.

 Podľa veliteľa 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline Ľubomíra Šeba nastúpilo na tohtoročný výber 32 vojakov. „Prvú disciplínu nesplnilo 18 ľudí. Po treťom dni máme ôsmich, dnes odstúpil ďalší kvôli fyzickej preťaženosti. Traja ukončili úspešne, lebo idú na logistické pozície a piati pokračujú. Prvýkrát v histórii výber úspešne ukončila žena. Je to manželka nášho vojaka, ktorá urobila test najlepšie zo všetkých. Získala 262 z 300 bodov. Klobúk dole pred ňou,“ skonštatoval Šebo.

 Spresnil, že prvý deň pripravili pre vojakov štandardné preskúšanie, ktoré absolvujú v OS SR každoročne. „Cez plávanie neprešiel iba jeden vojak. Ďalšími disciplínami sú napríklad pochody, behy, topografická orientácia, streľby. To sú veci, ktoré nie sú limitujúce tým, že na základe nespôsobilosti musí vojak vypadnúť, lebo ich vieme docvičiť. Ale pokiaľ nemá fyzickú zdatnosť, nevie plávať, ťažko sa tieto veci v tomto veku učia,“ dodal Šebo.


Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku I.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku I.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku I.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku I.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku II.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku II.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku II.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku II.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku III.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku III.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku III.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku III.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku IV.Ľ.GALKO: Žilinský špeciálny pluk je najkvalitnejšie vyzbrojenou jednotkou na Slovensku IV.

Autor: TASR a 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 01.04.2011
Čítanosť: 45582
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share