Preskocit navigáciu

Bulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajú


Bulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajú
Zhodnotiť dvojmesačné pôsobenie našich vojakov po prevzatí novej operačnej úlohy v operácii Európskej únie - EUFOR ALTHEA bol 12. apríla v Bosne a Hercegovine náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík.
 
Cieľom návštevy bolo preveriť, akým spôsobom zvládla prvá rotácia prevzatie nových úloh, ich činnosť v styčných pozorovateľských tímov (LOT – Liaison Observation Team), národnom podpornom prvku a na veliteľstve Regionálnej rady spolupráce Juh (RCC-S - Regional Cooperation Council - South). „Mojim cieľom je pripraviť čo najlepšie východiská pre ďalšie rotácie v tejto operácii,“ povedal počas návštevy v Sarajeve generál Bulík. „Myslím si, že prvá rotácia bola veľmi dobre pripravená na prevzatie nových operačných úloh, ktoré tu plnia,“ zhodnotil Bulík.
 
Príslušníci LOT tímov pôsobia v troch miestach – Foči, Višegrade a Novom Sarajeve. Ich domovom sa na niekoľko mesiacov stali prenajaté domy priamo v centre života miestnych komunít. V každom z troch „LOT house“ žije 11 vojakov, ktorí tvoria tri pozorovateľské tímy. Ich úlohou je byť operačne spôsobilí 24 hodín denne sedem dní v týždni, pričom musia monitorovať situáciu v priestore zodpovednosti a spolupracovať so zložkami EUFOR, miestnou komunitou, národnými a medzinárodnými inštitúciami.
 
Podľa náčelníka generálneho štábu, je to úplne nová skúsenosť. „Podobné úlohy, kedy sú vojaci ubytovaní priamo v domoch v mestách, či obciach, sme doteraz nikde neplnili. Je to ďalší spôsob, ako pôsobiť v operácii pri zabezpečovaní stability a tým vytvárať prostredie pre rozvoj krajiny. Všetky poznatky a skúsenosti využijeme tak, aby sme pre ďalších nasledovníkov zanechali dobrú východiskovú pozíciu s možnosťou doplňovania a zefektívnenia pôsobenia LOT tímov pri plnení operačnej úlohy,“ povedal Bulík. „V súčasnosti s ohľadom na krátku dobu trvania novej operačnej úlohy sú tu isté medzery v materiálnom zabezpečení našich jednotiek, ale urobíme všetko preto, aby sme to zvládli,“ dodal.
 
Náčelníka Generálneho štábu OS SR sprevádzal počas jeho návštevy aj veľvyslanec Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine p. Miroslav Mojžita, ktorý sa vyjadril, že ide absolútne o novú kvalitu slovenskej účasti v tejto krajine. „Západný Balkán je jednou z priorít slovenskej zahraničnej politiky. Novou úlohou, ktorú sme prevzali, sme sa zviditeľnili ako účastník tohto mierového procesu. Doteraz boli naši vojaci trochu v zákryte celej koalície, ktorú vojská EUFOR tvoria, a dnes sú viditeľní na pomerne veľkej časti územia Bosny a Hercegoviny a je to zaujímavé z hľadiska politického, spoločenského, ale aj ekonomického. Dohodli sme sa, že previažeme ich činnosť aj s aktivitami v rámci oficiálnej slovenskej rozvojovej pomoci. Je to veľké plus pre našu prítomnosť v Bosne a Hercegovine,“ povedal veľvyslanec.
 
Vojaci musia pred vyslaním do operácie ALTHEA absolvovať špecifickú prípravu so zameraním sa na kultúrne a etnické rozdiely. Dôležitá je aj jazyková spôsobilosť, čo potvrdzuje aj príslušník LOT tímu z Foče čatár Juraj Cibuľák. Podľa neho je okrem jazyka dôležité byť komunikatívny. „S mladými ľuďmi nie je problém porozprávať sa po anglicky, starší obyvatelia zasa oceňujú, keď sa im prihovoríme ich vlastným jazykom. Od ľudí a hlavne od tlmočníkov sme už „pochytili“ niektoré frázy. Bosnu a Hercegovinu v súčasnosti trápi viacero problémov. „Obyvateľov najviac trápi vysoká miera korupcie a nezamestnanosť. Nemajú prácu a teda ani peniaze. Od toho sa tu odvíja všetko,“ vysvetľuje čatár Cibuľák. „A ten, čo prácu má, si ju veľmi váži, dodal čatár.
 
Situácia v Bosne a Hercegovine je na prvý pohľad stabilná, ale stabilita je veľmi krehká. „Situáciu v Bosne možno prirovnať k tlakovému hrncu a EUFOR drží prst na ventile a ten tlak uniká preč. Na desiatich štvorcových kilometroch tu nájdete minimálne dve rôzne etniká, ktoré nechcú medzi sebou komunikovať,“ hovorí ďalší príslušník LOT tímu.
 
Počas návštevy sa generál Bulík stretol aj s veliteľom EUFOR rakúskym generálmajorom Bernhardom Bairom, ktorý vysoko ocenil účasť našich ozbrojených síl v týchto nových podmienkach. „Generál vyjadril maximálnu podporu našej účasti a ocenil doterajšiu snahu a zapojenie sa našich vojakov do tejto operácie,“ zhodnotil stretnutie generál Bulík.
 
Príspevok slovenských ozbrojených síl v Bosne a Hercegovine v súčasnosti predstavuje 46 profesionálnych vojakov, z ktorých 33 tvorí LOT tímy, štyria tvoria Národný podporný prvok, štyria vojaci pracujú v rámci veliteľstva RCC-S, štyria sú v štruktúre veliteľstva EUFOR a jeden dôstojník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve. Od 1. marca 2011 je Slovenská republika vedúcou krajinou vo veliteľstve RCC-S. Uvedené veliteľstvo má v podriadenosti sedem monitorovacích pracovísk tzv. LOT Houses. Okrem spomínaných slovenských LOT tímov v Novom Sarajeve, Visegrade a Foči, spadajú do ich podriadenosti aj dva turecké LOT tímy v Jablanici a Sirokom Brjegu a dva LOT tímy švajčiarskej armády v Mostare a Trebinji.

Bulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajúBulík: Prvé styčné pozorovacie tímy v Bosne svoje úlohy zvládajú

Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: autor - Dátum: 12.04.2011
Čítanosť: 17925
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share