Preskocit navigáciu

Operačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakov


Operačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakov

Operačný veliteľ operácie EUFOR ALTHEA generálporučík Sir Richard Shirreff absolvoval v dňoch 27. – 28. apríla svoju prvú návštevu Bosny a Hercegoviny od svojho uvedenia do funkcie.

Generálporučík Shirreff v sprievode veliteľa EUFOR generálmajora Bernharda Baira navštívil slovenský styčný a pozorovací tím (LOT - Liaison and Observation Team) v Novom Sarajeve ako jediný z 29 „LOTov“ pôsobiacich v operácii EUFOR.

Generálporučík Shirreff počas návštevy poďakoval Slovenskej republike, OS SR a príslušníkom OS SR pôsobiacim v rámci regionálneho koordinačného centra Juh (RCC South) a LOT za participáciu v operácii EUFOR ALTHEA. „Som rád, že preberanie operačnej úlohy od nemeckých kolegov prebehlo bez najmenších problémov,“ dodal generálporučík Shirreff.

Veliteľ RCC South podplukovník Ján Šaláta a zastupujúci veliteľ LOT House Nové Sarajevo por. Dušan Čáni delegácii prezentovali zloženie, úlohy a samotnú činnosť slovenských „LOTov“. Generálporučík Shirreff sa živo zaujímal o komplexnú problematiku činnosti LOT, špecifiká slovenských „LOTov“, ale i o rozvíjanie vzťahov s miestnym obyvateľstvom a zabezpečenie ich bezpečnosti.

Na záver obaja generáli poďakovali veliteľovi RCC South a zastupujúcemu veliteľovi LOT House Novo Sarajevo za prezentáciu LOT House a aj na základe poznatkov z návštevy vyjadrili presvedčenie, že slovenské LOT-y plnia úlohy styčných pozorovacích tímov na vysokej úrovni.

Slovenské ozbrojené sily majú v Bosne a Hercegovine 46 vojakov, z ktorých 33 tvorí tri LOT tímy, štyria tvoria Národný podporný prvok, štyria vojaci pracujú v rámci veliteľstva RCC-S, štyria sú v štruktúre veliteľstva EUFOR a jeden dôstojník pôsobí na veliteľstve NATO v Sarajeve. Od 1. marca 2011 je Slovenská republika vedúcou krajinou vo veliteľstve RCC-S, v podriadenosti má sedem monitorovacích pracovísk. Okrem spomínaných slovenských LOT tímov v Novom Sarajeve, Visegrade a Foči, spadajú do ich podriadenosti aj dva turecké LOT tímy v Jablanici a Sirokom Brjegu a dva LOT tímy švajčiarskej armády v Mostare a Trebinji.


Operačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakovOperačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakovOperačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakovOperačný veliteľ operácie ALTHEA navštívil slovenských vojakov

Autor: kpt. Ing. Peter MICHNICA , Foto: Sgt. Markus RUMPOLD - COMEUFOR - Dátum: 04.05.2011
Čítanosť: 20379
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share