Preskocit navigáciu

Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec


Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec

 V stredu 11. mája 2011 navštívil cvičiace jednotky SOF (Special Operations Forces - Sily pre špeciálne operácie) vo Výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť veľvyslanec Spojených štátov amerických v Slovenskej republike Theodore Sedgwick.

 Záujem návštevy bol sústredený na spoločnú prípravu príslušníkov amerických a slovenských SOF, ktorí realizovali záverečnú fázu výcviku. Do mesačnej spoločnej prípravy sa zapojil jeden tím amerických špeciálnych síl z 10. Special Forces Group United States Army (10. skupina špeciálnych síl, Štuttgart) a jedna skupina zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Nasadenie týchto dvoch jednotiek v operácii ISAF v Afganistane je plánované na jeseň tohto roku. Ich zameraním bude, pre Slovensko historicky po prvý krát, plnenie úloh špeciálnych síl.

 Výcvik oboch jednotiek bol zameraný na CQB (Close Qarter Battle – boj v zastavanej oblasti) a pohyb v zastavanej oblasti, plánovanie operácií, vojenskú asistenciu, realizáciu plného spektra úloh špeciálnych operácií, streleckú prípravu, výcvik v horách a ochranu VIP osôb.

 Spoločný výcvik bol ukončený imitovanou operáciou. Tejto sa okrem oboch jednotiek SOF zúčastnila i PRC (Province Response Company – provinčná zásahová jednotka), ktorú zastúpili vojaci z martinského 11. mechanizovaného praporu. Cvičiaci spoločne vytvorili CONOPS (Concept of Operation - koncept operácie), ktorý návšteve predstavili. V operácii boli pre infiltráciu a exfiltráciu tímov SOF využité dva vrtuľníky Mi-17. Lietadlá L-39 predstavovali CAS (Close Air Support – vzdušná podpora), k úspechu operácie napomáhal aj UAV SkyLark (Unmanned Aerial Vehicle - bezpilotný vzdušný prostriedok).

 Členovia amerického tímu SOF hodnotili spôsobilosti príslušníkov 5. pluku ako výborné a vyslovili spokojnosť s prípravou na blížiace sa spoločné nasadenie v operácii.

 Amerického veľvyslanca vo VP VO Lešť sprevádzali pridelenec obrany USA podplukovník Terryh L. Anderson a podplukovník John D. DuMond z Úradu obrannej spolupráce, riaditeľ Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku brigádny general Pavol Maslík a veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo.


Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec I.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec I.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec I.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec I.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec II.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec II.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec II.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec II.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec III.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec III.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec III.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec III.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec IV.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec IV.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec IV.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec IV.Cvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec VCvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec VCvičiace skupiny SVK a USA SOF v Lešti navštívil americký veľvyslanec V

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: ÚŠZV - Peter Tischler - Dátum: 16.05.2011
Čítanosť: 48249
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share