Preskocit navigáciu

Ženisti premostili pontónovým mostom Váh


Ženisti premostili pontónovým mostom Váh

V rámci sústredeného výcviku pontónovej roty a roty podpory velenia seredského ženijného práporu premostili ženisti 17. mája koryto rieky Váh pri Kráľovej nad Váhom.

Vojaci precvičovali úlohy ženijnej podpory operácii mechanizovaných jednotiek. Zastupujúci veliteľ pontónovej roty poručík Ján Smatana poznamenáva, že na premostenie rieky o šírke vyše 80 metrov využili jednotlivé súčasti pontónovej mostnej súpravy (PMS). Každý riečny diel má hmotnosť 7,2 tony a pobrežný 7,7 tony.

Vojaci pod vedením vedúceho stavby rotného Daniela Keila celkovo na stavbu použili dva brehové a osem riečnych dielov. Postavili most široký 3,29 metra s únosnosťou 20 ton. Pri manipulácii s jednotlivými dielmi im pomáhali osádky motorových vlečných člnov MO – 634. V prípade potreby je možné zo súčastí PMS postaviť pontónový most s nosnosťou 20 ton až v dĺžke 382 metrov. Čo sa týka mostu o nosnosti 60 ton, môže byť jeho maximálne dĺžka až 227 metrov, pri šírke vozovky 6,5 metra.

Podľa poručíka Smatanu prípravu a samotnú stavbu mostu ženistom znepríjemňovali podľa scenára aj rôzne incidenty v poľnom parku pri rieke Váh, či počas presunov. „Museli reagovať na raketový útok, napadnutie streľbou, ale aj na nástražné výbušné systémy. Teda všetko, čo by ich mohlo reálne čakať v medzinárodných operáciách pri plnení úloh v prospech mechanizovaných jednotiek. Okrem toho sa museli dnes popasovať aj s riečnym prúdom o rýchlosti jeden a pol metra za sekundu. So splnením úloh a najmä aktivitou vojakov som spokojný. V dobrom svetle sa ukázal najmä veliteľ pontónového družstva rotný Ján Dziak a technik roty rotný Stanislav Holub, ktorý dôkladne pripravil všetku techniku a materiál na zamestnanie,“ hovorí poručík Smatana, ktorý počas svojej vojenskej kariéry postavil už desiatky pontónových mostov. Či už na Váhu, na Laborci, ale aj v Čechách na Labe pri Litoměřiciach.

Prevoz materiálu a osôb cez rieku zabezpečovalo aj družstvo čatára Branislava Pekaríka s pásovými obojživelnými transportérmi PTS- 10. Vojaci neraz zasahovali pri povodniach na Slovensku. Naposledy pomáhali zachraňovať majetok a životy občanov minulý rok pri Drahovciach. Vodič čatár Peter Belička má skúsenosti aj z pôsobenia v Iraku a na Cypre a desiatnik Daniel Krajňák z ISAF v Afganistane. Spoločne s nimi na Váhu cvičilo aj družstvo z michalovskej ženijnej roty pod vedením rotného Mariána Valka.


Ženisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom VáhŽenisti premostili pontónovým mostom Váh

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 17.05.2011
Čítanosť: 22940
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share