Preskocit navigáciu

Vojaci odchádzajú na púť do Lúrd


Vojaci odchádzajú na púť do Lúrd

Zástupcovia Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov Slovenskej republiky sa zúčastnia v dňoch 18. až 24. mája na 53. medzinárodnej vojenskej púti do Lúrd vo Francúzsku. Pod vedením vojenského ordinára biskupa Mons. Františka Rábeka sa na púti zúčastní 185 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Policajného zboru, Hasičského záchranného zboru a Zboru väzenskej a justičnej stráže s rodinnými príslušníkmi.

Pútnici v uniformách sa zišli 18. mája ráno ešte pred odchodom do Lúrd na úvodnej svätej omši v hlavnom chráme Ordinariátu OS a OZ SR v Katedrále sv. Šebastiána Bratislave-Krasňanoch, ktorú celebroval Mons. Rábek spoločne s ďalšími vojenskými a policajnými kňazmi i duchovnými väzenskej a justičnej stráže. Počas prestávky v Paríži sa 19. mája pútnici zúčastnia na slovenskej sv. omši v Invalidovni.

V Lurdoch sa slovenskí pútnici pripoja k vyše 20 tisícom svojich kolegov v uniformách z Európy, Ameriky, Ázie i Afriky. Súčasťou bohatého programu v Lurdoch 20. mája bude slovenská sv. omša v Kostole sv. Jozefa, a večer sa bude na Bazilike sv. Pia X. konať otvárací ceremoniál. Pútnikov zo Slovenska čaká 21. mája ráno slovenská sv. omša pred Lurdskou jaskyňou zjavenia, predpoludním medzinárodná vojenská sv. omša slovanských národov, popoludní slovenská krížová cesta na Lurdskú kalváriu, požehnanie so sviatosťou oltárnou, pietny akt pri Pamätníku padlým a večer sa spolu s tisíckami pútnikov v uniformách z takmer celého sveta stretnú na sviečkovej procesii počas slávnosti svetla. Medzinárodná vojenská púť vyvrcholí 22. mája v Bazilike sv. Pia X. medzinárodnou slávnostnou sv. omšou. Popoludní sa naši pútnici zúčastnia na záverečnom ceremoniály, ktorým bude púť ukončená. Počas cesty späť sa slovenskí vojaci a policajti zastavia 23. mája v Monte Carle, kde sa stretnú na sv. omši v kniežacej katedrále sv. Mikuláša a 24. mája sa zúčastnia na záverečnej sv. omši v chráme kláštora v Heiligen Kreuzi v Rakúsku.

V juhofrancúzskom pútnickom meste Lurdy sa už 53 rokov stretávajú príslušníci ozbrojených síl a zborov z celého sveta na Medzinárodnej vojenskej púti. Tradícia sa začala v roku 1958 pri príležitosti stého výročia zjavenia sa Panny Márie. Vtedy sa stretli francúzski a nemeckí vojaci, ktorí predtým v druhej svetovej vojne i mnohých predchádzajúcich vojnových konfliktoch bojovali proti sebe, aby začali prostredníctvom modlitieb proces zmierenia. Postupne sa pridávali vojaci z ďalších krajín.

Od roku 1995 aj slovenskí vojaci na základe pozvania vtedajšieho vojenského biskupa ozbrojených síl Francúzska Mons. Michela Dubosta. Posledných sedem rokov sa spoločne s nimi púte zúčastnili aj príslušníci a zamestnanci policajného zboru, hasičského záchranného zboru a zboru väzenskej a justičnej stráže a ich rodinní príslušníci.


Vojaci odchádzajú na púť do LúrdVojaci odchádzajú na púť do LúrdVojaci odchádzajú na púť do Lúrd

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 18.05.2011
Čítanosť: 20602
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share