Preskocit navigáciu

Generál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíja


Generál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíja

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík navštívil v dňoch 25. až 30. mája 2011 Národnú gardu štátu Indiana, USA, ktorý je partnerským štátom Slovenskej republiky od roku 1994.

V úvode svojej návštevy generál Bulík navštívil veliteľstvo Národnej gardy štátu Indiana (Indiana Joint Forces Headquarter), kde sa stretol s veliteľom Národnej gardy generálmajorom Royom Martinom Umbargerom. Počas spoločného rokovania generál Bulík vyzdvihol spoluprácu so štátom Indiana a jeho podporu od roku 1994 až po súčasnú dobu, čoho prejavom je i mimoriadna cena v ankete Vojenský čin roka 2010, ktorú generálmajor Umbarger získal. Generál Bulík ocenil tiež pokrok v spolupráci medzi slovenskými ozbrojenými silami a Národnou gardou Indiana za uplynulé obdobie a v závere rokovania vyjadril poďakovanie za podporu USA a NG štátu Indiana v operácii ISAF v Afganistane, predovšetkým v oblasti spoločného výcviku a prípravy výcvikových a styčných tímov (OMLT). Práve v čase tejto návštevy bolo v rámci OMLT spolu s 15 príslušníkmi OS SR nasadených aj päť príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana. Na podporu spolupráce medzi OS SR a USA resp. Národnou gardou štátu Indiana je zriadený fond Indiana State Partnership Program (IN-SPP).

Počas návštevy sa generál Bulík ako čestný hosť zúčastnil osláv „Memorial Day“. Ten sa pôvodne slávil ako spomienka na vojakov Únie, ktorí padli v občianskej vojne Severu proti Juhu. Po druhej svetovej vojne sa stal sviatkom pripomínajúcim a uctievajúcim si všetkých, ktorí zahynuli v boji. Spája sa s už tradičnými sprievodnými aktivitami, akými sú kladenie vencov pri Pamätníku padlých vojakov a námorníkov a odovzdávanie zástav so zlatou hviezdou symbolizujúcich stratu syna alebo dcéry rodinám vojakov padlých v uplynulom roku.

V závere svojej návštevy generál Bulík zdôraznil záujem ozbrojených síl SR o ďalší rozvoj bilaterálnych vzťahov s USA a s Národnou gardou štátu Indiana v súvislosti s pôsobením slovenských ozbrojených síl v operácii ISAF v Afganistane.

Za doterajšiu spoluprácu OS SR a Národnej gardy štátu Indiana prevzal náčelník Generálneho štábu generál Bulík od guvernéra štátu Indiana, pána Mitchell E. Danielsa čestné občianstvo štátu Indiana. Udeľuje sa tomu, kto sa výnimočným spôsobom podieľa na zlepšení života a prosperity štátu Indiana a jeho obyvateľov a tomu, kto si získa priazeň obyvateľov tohto štátu.


Generál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíjaGenerál Bulík: Spolupráca OS SR a Národnej gardy štátu Indiana sa naďalej úspešne rozvíja

Autor: OS SR - mjr. Milan Jankura , Foto: NG Indiana, USA - Dátum: 03.06.2011
Čítanosť: 18338
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share