Preskocit navigáciu

V Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenie


V Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenie

V rámci prípravy deklarovaných jednotiek do NRF 2012 (Sily rýchlej reakcie NATO – NRF – NATO Response Forces), vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť prebieha výcvik predurčených jednotiek z levického mechanizovaného práporu. Jeho vyvrcholením je certifikačné cvičenie v dňoch 7. až 9. júna Woken Lion 2011 (Prebúdzajúci sa lev). Názov cvičenia nie je náhodný, keďže leva majú levičania v znaku práporu.

Na cvičení je zúčastnených viac ako 300 profesionálnych vojakov s 18 kusmi pásovej techniky, 42 kusmi kolesovej techniky. Úlohy tu plní aj chemické prieskumné družstvo zo ženijného práporu v Seredi a raketometná čata z Rožňavy. Logistickú podporu prostredníctvom konštruktívnej simulácie na počítačoch poskytujú príslušníci národného podporného prvku, vyčlenení z veliteľstva Spoločnej logistickej podpornej skupiny v Trenčíne, z Multifunkčného práporu Hlohovec a Opravárenského práporu Martin.

„Jednotky precvičujú široké spektrum úloh, ktoré plnia v súčinnosti s ostatnými vyčlenenými jednotkami pozemných síl. Sústreďujú sa na plnenie úloh, ktoré by reálne plnili počas svojho prípadného nasadenia v rámci NATO v niektorej krízovej oblasti sveta. Preto počas cvičenia sú zámerne nahrávané incidenty, ktoré napríklad v súčasnosti zažívajú vojaci v operácii ISAF v Afganistane. Dokonale preveria reakciu vojakov na prípadný prepad kolóny, nástražné výbušné systémy, ale aj ich schopnosť vyjednávať s miestnymi obyvateľmi, ich predstaviteľmi, získať si dôveru obyvateľov, čo je v prípade medzinárodných operácií obzvlášť dôležité. Teší ma aktívny prístup príslušníkov levického práporu k cvičeniu a ich veľká snaha splniť čo najlepšie všetky úlohy," povedal o cvičení jeho riadiaci brigádny generál Ivan Hirka.

V prípade, že celé certifikačné cvičenie bude hodnotené kladne a všetci cvičiaci splnia podmienky cvičenia, budú deklarované jednotky v priebehu celého budúceho roka v pohotovosti a budú čakať na prípadné vyzvanie zo strany velenia NATO na plnenie úloh v niektorej z krízových oblastí sveta.


V Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenieV Lešti sa odohráva najväčšie tohtoročné cvičenie

Autor: OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: MO SR - Jozef Žiak - Dátum: 09.06.2011
Čítanosť: 17974
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share