Preskocit navigáciu

Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011


Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011

Elektronické prostriedky OS SR sa v budúcnosti môžu stať cieľom úmyselných aj neúmyselných aktivít elektronického boja. Z tohto dôvodu pozemné systémy protivzdušnej obrany, posádky bojových lietadiel, obsluhy rádiolokačných prostriedkov, palubní operátori a ďalší príslušníci ozbrojených síl musia byť vycvičení v reálnom prostredí.

Na precvičenie týchto zručností poslúžilo v poradí už piate medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011, ktoré sa v piatok skončilo na Veliteľstve vzdušných síl vo Zvolene (VVzS). Na cvičení odohrávajúcom sa v dňoch 6. – 10. júna 2011 nad územím Slovenska sa okrem slovenských vzdušných síl zúčastnili lietadlá NATO-OPFOR (Opposite Force). Hlavnou témou bolo pôsobenie lietadiel OPFOR a pozemného prostriedku rISTAR proti pozemným a palubným rádiolokačným a komunikačným prostriedkom ozbrojených síl Slovenskej republiky. Obsluhy týchto prostriedkov, piloti lietadiel a vrtuľníkov a pohotovostné zmeny museli promptne reagovať na elektronické rušenie.

Cvičenie umožnilo preveriť funkčnosť riadiacej skupiny cvičenia z plánovania, riadenia, zberu, spracovania a vyhodnocovania informácií medzi riadiacou skupinou, miestami velenia pohotovostných zmien Vzdušných síl OS SR a cvičiacimi.

„Priebeh cvičenia na začiatku týždňa skomplikovalo počasie. Cvičiaci sa však dokázali vďaka flexibilite plánovania pomerne rýchlo vysporiadať s nečakanými prekážkami,“ povedal na margo cvičenia minister obrany Ľubomír Galko.

Na cvičení sa okrem príslušníkov vzdušných síl zúčastnili lietadlá NATO-OPFOR z Veľkej Británie a Českej republiky (Jas-39 Gripen a L-139 Alca), ktoré pôsobili ako rušiče. Cvičenie je koordinované s veliteľstvom v SHAPE a s rôznymi námetmi zameranými na elektronický boj sa odohráva každý rok.


Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011Vo Zvolene skončilo medzinárodné cvičenie NEWFIP 2011

Autor: OS SR - kpt. Petr Michnica , Foto: dk Kuchyňa - Dátum: 11.06.2011
Čítanosť: 20614
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share