Preskocit navigáciu

Vojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k Atlantiku


Vojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k Atlantiku

Plukovník ThLic. Marko Trochan vojenský dekan veliteľstva vzdušných síl OS SR sa nedávno zaradil k približne stotisícom pútnikom z celého sveta, ktorí každoročne prejdú jednu z najťažších pútnických trás.

Z francúzskych Pyrenejí do pútnického mesta Santiago de Compostela v španielskej Galícii vedie niekoľko trás. Slovenský vojenský kňaz si vybral púť dlhú 795,2 kilometra do Compostely a odtiaľ ešte potom prešiel 87,2 kilometra do Finistery na pobreží Atlantiku.

„Celé putovanie nie je ani tak o nohách, ako o hlave. Aj keď človek si musí zvyknúť na každodenné zdolanie približne troch až štyroch desiatok kilometrov, otlaky i na čoraz ťažší a ťažší plecniak (pritom má stále rovnakú váhu). Paradoxne najnamáhavejšie neboli horské etapy v Pyrenejach, či v ďalších horských oblastiach, ale takmer týždňové putovanie po rovine Leónu, medzi nekonečnými obilnými lánmi,“ spomína plukovník Trochan.

Na ceste stretol pútnikov doslova z celého sveta. Od USA, cez Európu až po Izrael a Austráliu. Od študentov až po sedemdesiatnikov.


Svätojakubská pútna cesta je od roku 1993 zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Niekedy v polovici 9. storočia našli pozostatky jedného z 12 apoštolov Jakuba. Jeho bratom bol apoštol a evanjelista Ján. Prvá doložená púť je z roku 951. Masový rozmach nadobudla v 10. až 13. storočí, keď medzi pútnikmi nechýbali ani korunované hlavy. Nový rozmach púte nastal v 8O-tych rokoch 20. storočia po páde frankistického režimu v Španielsku.


Vojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k AtlantikuVojenský pútnik prešiel od Pyrenejí k Atlantiku

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: archív plk. Marka Trochana - Dátum: 21.06.2011
Čítanosť: 21771
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share