Preskocit navigáciu

Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia sa stretol so šéfom amerických špeciálnych síl


Veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia sa stretol so šéfom amerických špeciálnych síl

V pondelok 20. júna 2011 sa na pôde Generálneho štábu ozbrojených síl SR stretol veliteľ žilinského 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo s veliteľom Veliteľstva špeciálnych síl USA v Európe generálmajorom Michaelom Repassom.

 Generálmajor Repass sa informoval o aktuálnej situácii a novinkách v spoločnej príprave americkej a slovenskej jednotky, ktoré sa udiali od jeho februárovej návštevy.

 Rokovanie veliteľov viedol náčelník Štábu operácií Generálneho štábu OS SR generálmajor Miroslav Kocian a zúčastnil sa ho aj náčelník oddelenia strategického plánovania Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí podplukovník Norbert Tornyai. Ten predstavil súčasný vývoj strategického hodnotenia obrany, v ktorom sa zameral na špeciálne sily. Tie ako jediný útvar v slovenských ozbrojených silách zastupuje 5. pluk špeciálneho určenia. Podplukovník Tornyai ďalej predstavil zámer nasadenia prvkov 5. pluku špeciálneho určenia v nasledujúcich troch rokoch v operácii ISAF v Afganistane.

 Žilinčania sa v súčasnosti pripravujú na spoločné plnenie úloh špeciálnych síl a výcvik afganských bezpečnostných síl – to bude hlavným poslaním jednotky špeciálnych síl USA, v zostave ktorej bude aj 20 príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny.



Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: archív 5. pšu - Dátum: 21.06.2011
Čítanosť: 49175
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share