Preskocit navigáciu

Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť


Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť

 Vo štvrtok 23. júna 2011 navštívil minister obrany SR Ľubomír Galko, v sprievode náčelníka Generálneho štábu generála Ľubomíra Bulíka, jednotky slovenských a amerických špeciálnych síl vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť. Výcvik jednotiek špeciálnych síl je súčasťou prípravy pre spoločné nasadenie v operácii ISAF SOF v Afganistane.

 Hostia mali možnosť vidieť výcvik prvej rotácie špeciálnych síl v operácii ISAF, ktorej nasadenie sa predpokladá v septembri 2011. Obsahom sekvencie výcviku bola jedna z možností činnosti tímu - operácia na zadržanie podozrivej osoby, jej identifikácia a ďalšie s ňou vykonávané úkony v súlade s pravidlami boja pre operáciu ISAF a miestnym právom. Návšteva mala možnosť pozrieť si i výcvik druhej rotácie špeciálnych síl, ktorej nasadenie je naplánované na marec 2012. Dôraz bol počas tohoto výcviku položený na činnosť spoločnej jednotky v priestore operácie po tzv. nastrelení konvoja - patroly vozidiel HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - vysoko mobilné viacúčelové kolesové vozidlo), ošetrenie a transport raneného a potlačenie odporu povstalcov.

 Ako Galko priblížil, prvýkrát v histórii pôjde v septembri 20 elitných vojakov z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny do Afganistanu, kde budú plniť popri najhlavnejšej úlohe, ktorou je výcvik Afganskej národnej armády a postupné odovzdávanie moci do rúk afganských bezpečnostných síl, aj plné spektrum úloh síl pre špeciálne operácie. Vojaci budú pôsobiť pri svojich operáciách mimo základne. "To znamená, v tých naozaj najťažších podmienkach, ktoré tam sú," uviedol Galko. Ich činnosť bude vykonávaná v súčinnosti s vojakmi Armády Spojených štátov amerických a takisto aj s príslušníkmi afganskej bezpečnostnej armády a afganskej polície.

 Slovenskí vojaci sú popri spomínanej hlavnej úlohe cvičení na operácie, ako je sprevádzanie konvojov, zadržiavanie nebezpečných osôb, likvidácia odhalenej munície či likvidácia skladov plných takejto munície, plánovanie operácií, taktická streľba z vozidiel a ďalšie činnosti, s ktorými sa reálne môžu stretnúť.

 Galko zdôraznil, že "naši vojaci nejdú do Afganistanu zabíjať", v prípade, že si to situácia bude vyžadovať, sú však pripravení brániť sa. V priebehu pol roka bude vždy v Afganistane pôsobiť dvadsiatka vojakov, po pol roku budú pravidelne rotovaní.

 Naši vojaci sú podľa Galka veľmi dobre pripravení. “Zaujímavosťou je napríklad aj to, že všetci vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia vedia zaviesť svojmu kolegovi kanylu v prípade, že je to potrebné, priamo do žily a priamo na mieste, kde vojak utrpí zranenie,” dodal minister obrany. Podľa jeho slov to jednoznačne dokazuje, že sú pripravení nielen po bojovej stránke, ale tiež schopní postarať sa o zraneného kolegu na veľmi vysokej úrovni.

 Príslušník 5. pluku špeciálneho určenia odpovedal na otázku, či vojaci vedia, do akého prostredia idú, že každá príprava spočíva aj v tom, aby vedeli rozpoznať obyvateľstvo. "Mentalita ľudí je tá kľúčová. Aj o tom bola príprava s americkými vojakmi, ktorí majú skúsenosti - veľakrát boli v Afganistane, vedia, ako miestni ľudia reagujú - aj od toho sa bude odvíjať naša spolupráca s nimi," dodal člen pluku.

 Cvičiaci vojaci špeciálnych síl boli v čase výcviku vybavení aj taktickým simulátorom MILES 2000, ktorým disponuje Odbor simulačných technológií Ústavu špeciálného zdravotníctva a výcviku Lešť. Pomocou tohoto simulátora má riadiaci výcviku možnosť sledovať taktiku vojakov a vyhodnocovať operácie. MILES 2000 vysiela laserový lúč, ktorý je iniciovaný výstrelom cvičného streliva. V prípade presného zásahu laserový lúč zasiahne protivníka a tento zásah je zaznamenaný a prenosným zariadením odoslaný do vyhodnocovacieho centra EXCON. Simulátor MILES 2000 je jedným z prostriedkov na priblíženie výcviku vojakov realite bojiska – priestoru operácie.


Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť I.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť I.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť I.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť I.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť II.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť II.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť II.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť II.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť III.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť III.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť III.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť III.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť IV.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť IV.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť IV.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť IV.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VI.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VI.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VI.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VI.Minister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VIIMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VIIMinister obrany Galko navštívil špeciálne sily cvičiace vo VP VO Lešť VII

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický a TASR , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický a ÚŠZV – Peter Tischler - Dátum: 24.06.2011
Čítanosť: 46312
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share