Preskocit navigáciu

Oslavy 20. výročia plrb v Nitre


Oslavy 20. výročia plrb v Nitre

Dňa 24. júna 2011 oslávila protilietadlová raketová brigáda v Nitre 20. výročie redislokácie z posádky Stříbro v ČR na Slovensko. Na úvod slávnostného zhromaždenia sa slova ujal zástupca náčelníka generálneho štábu OS SR genpor. Jaroslav VÝVLEK, ktorý prítomných pozdravil v mene náčelníka Generálneho štábu OS SR a vo svojom príhovore poďakoval všetkým príslušníkom brigády za kvalitné plnenie úloh. Tiež skonštatoval, že protilietadlová raketová brigáda Nitra sa právom môže hrdiť pomenovaním „Brigáda obrancov Tobruku“. Po slovách ZNGŠ so svojím príhovorom vystúpil aj veliteľ vzdušných síl genmjr. Martin BABIAK.

Na slávnostný nástup boli pozvaní všetci tí, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pričinili o rozvoj a budovanie útvaru, hlavní funkcionári útvaru, velitelia jednotiek, odborní náčelníci, príslušníci štábov jednotiek, spolu so všetkými zamestnancami, ktorí tu pôsobili a pôsobia. Z predchádzajúcich veliteľov útvaru sa nástupu zúčastnili genmjr. Peter VOJTEK, plk. Ľuboslav FOLTÍN a pplk. Vincent FEKETEVÍZI, ktorý požiadal o slovo a vo svojom príhovore si zaspomínal na samotnú redislokáciu útvaru železničným transportom zo Stříbra do Nitry.
Pozvanie na slávnostný nástup prijali aj viceprimátor mesta Nitra PhDr. Ján VANČO PhD. a zástupcovia nitrianskej posádky: riaditeľka Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Nitra – Chrenová pplk. PaedDr. Eleonóra GRÓFOVÁ, riaditeľ Územnej vojenskej správy v Nitre Ing. Štefan PETROVIČ, funkcionári Nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu pplk. Peter ONDREJKA a major Peter BAGAČKA.

„Tak ako v živote človeka, aj v živote organizácií sú okrúhle výročia podnetom zamyslieť sa nad svojou minulosťou. Je tomu tak aj v prípade nášho VÚ 4405 Nitra. Práve v tomto období sa naplnil čas 20. výročia redislokácie útvaru z posádky Stříbro v ČR na Slovensko“ povedal na úvod svojho príhovoru veliteľ protilietadlovej raketovej brigády plk. Vladimír KOVÁČ, ktorý spomenul aj bohatú vojenskú históriu Nitry a samotného útvaru ako aj zložité obdobie reorganizácie. Svoj príhovor zavŕšil úspechmi zo života útvaru a vyslovil želanie, aby VÚ 4405 naďalej, aj po prijatí výsledkov strategického hodnotenia obrany, plnil spoľahlivo stanovené úlohy a naďalej dosahoval výborné výsledky doma, na medzinárodnej úrovni ako aj v zahraničných misiách.

Po ukončení oficiálnej časti bola pre pozvaných hostí pripravená statická ukážka techniky, po ktorej sa konalo malé občerstvenie, kde slávnostnú atmosféru príjemne naladenej spoločnosti znásobovalo hudobné vystúpenie vojenského folklórneho súboru Jánošík. Na časy protivzdušnej obrany si prišiel zaspomínať aj gen. v. v. Milan CEROVSKÝ. Na záver vyslovujeme želanie ďalších takýchto úspešných osláv desaťročnice.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=619




Autor: plrb , Foto: plrb - Dátum: 24.06.2011
Čítanosť: 27163
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share