Preskocit navigáciu

Zástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na Slovensku


Zástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na Slovensku

V dňoch 10.-11. júla 2011 navštívil Slovenskú republiku zástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu (DSACT – Deputy Supreme Allied Commander Transformation) poľský generál Mieczysław Bieniek. Trojčlennú delegáciu Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (ACT - Allied Command Transformation) na letisku Schwechat privítal slovenský národný predstaviteľ pri ACT plukovník Tomáš Novotný.

Počas pracovného programu delegácia ACT navštívila Centrum výnimočnosti pre oblasť EOD (EOD COE – Explosive Ordnance Disposal Centre of Excellence) v Trenčíne. S históriou, ako aj súčasnosťou tejto historicky prvej medzinárodnej vojenskej organizácie fungujúcej od mája tohto roku na Slovensku, zoznámil hostí veliteľ EOD COE plukovník Jaroslav Bielený. Ďalej delegácia pokračovala návštevou Veliteľstva síl výcviku a podpory OS SR, kde ju privítal veliteľ generálmajor Peter Vojtek. Generál Bieniek v krátkej diskusii venoval pozornosť najvážnejším oblastiam rozvoja centra a predstavil aktuálne transformačné snahy v Severoatlantickej aliancii a prezrel si učebne a materiálno-technické vybavenie centra pre výcvik špecialistov v oblasti EOD.

V popoludňajších hodinách pokračovali zástupcovia ACT v rokovaniach na pôde Ministerstva obrany SR so štátnym tajomníkom Róbertom Ondrejcsákom, náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálom Ľubomírom Bulíkom a náčelníkom Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí brigádnym generálom Josefom Pokorným. Obsahom pracovného stretnutia bolo informovanie o priebehu vykonávania strategického hodnotenia obrany SR a transformačnom procese v rámci OS SR, COE EOD a spolupráci s ACT.

Po predstavení procesu transformácie slovenských ozbrojených síl a diskusii k aktuálnym otázkam na záver rokovania generál Ľubomír Bulík a generál Mieczysław Bieniek podpísali spoločné Memorandum o formalizovanej spolupráci medzi ozbrojenými silami SR a ACT. Memorandum o spolupráci, ktoré doposiaľ podpísalo 23 členských krajín NATO, má za cieľ formalizovať spoluprácu ACT s jednotlivými členskými krajinami a hľadať možnosti zlepšenia informačných tokov a foriem aktívnej spolupráce v oblasti kritických transformačných tém a priorít.


Zástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na SlovenskuZástupca Vrchného spojeneckého veliteľa pre transformáciu na Slovensku

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: OS SR - kpt. Peter Michnica - Dátum: 12.07.2011
Čítanosť: 21273
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share