Preskocit navigáciu

Ocenenie príslušníkov EOD tímu z Afganistanu


Ocenenie príslušníkov EOD tímu z Afganistanu

Od decembra 2010 až do júna tohto roku pôsobil v operácii ISAF (International Security Assistance Force) po prvýkrát slovenský EOD tím (Explosive Ordnance Disposal). Táto spôsobilosť ozbrojených síl bola nasadená v americko-kanadskom kempe priamo v meste Kandahár a po prvýkrát naši špecialisti pôsobili mimo základne v bojovej činnosti spoločne s americkými vojakmi.

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík dnes na Ministerstve obrany SR prijal troch príslušníkov tejto čaty EOD. Za vynikajúco odvedenú prácu generál Bulík týmto špecialistom úprimne poďakoval a odmenil ich vecným darom.

„Už pamätník na Dukle symbolizuje prácu vašich predchodcov, ženistov, ktorí uvoľnili cestu vojskám, ktoré priniesli na naše územie mier. Môžeme byť právom hrdí na ich nasledovníkov, ktorí sú nasadzovaní do najťažších podmienok na likvidáciu nástražných výbušných systémov. Uvedomujeme si náročnosť vašej práce, jej zodpovednosť a neustále riziko, ktoré vás sprevádza na každom kroku,“ povedal náčelník generálneho štábu počas príhovoru. „Nie sú to len frázy, každodenné udalosti v Afganistane dokazujú, že prevažnú väčšinu zranení a úmrtí spôsobujú najmä nástražné výbušné systémy,“ dodal generál.

Odmenení vojaci pôsobili ako pyrotechnici špecialisti zásahového tímu jednotky EOD pre Task Force Paladin RC South. Medzi ich hlavné úlohy patrila detekcia, identifikácia, vyhodnocovanie situácie a možných hrozieb, neutralizácia, zaistenie, vyslobodenie a finálna likvidácia nevybuchnutých nástražných výbušných prostriedkov (IED). Počas svojho pôsobenia absolvovali množstvo výjazdov k nahláseným nástražným systémom. Prevažná väčšina z nich bola falošná, napriek tomu nechýbal ani zásah počas prestrelky spojeneckých jednotiek s talibancami trvajúci takmer celú noc, nasadenie vo väznici po úteku väzňov či použitie robota v mešite. Práca pyrotechnikov však prináša nielen úspešné nasadenia v teréne, ale počas pôsobenia v Kandaháre zažili naši vojaci aj úmrtie piatich kolegov EOD tímu Spojených štátov amerických. Vzájomná spolupráca v kempe však prerástla z kolegiality do priateľstva.


„Aj napriek svojej veľkosti ozbrojené sily Slovenskej republiky sú na dobrej ceste vymeniť kvantitu za kvalitu. Slovensko môže byť právom hrdé na to, že je vedúcou krajinou štátov NATO v oblasti EOD a dokáže aj na základe praktických skúseností posunúť túto oblasť do medzinárodného využitia,“ povedal generál Bulík.


Náčelník Generálneho štábu generál Ľubomír Bulík na záver skonštatoval, že velenie ozbrojených síl SR hľadá vhodné možnosti ako využiť skúsenosti vojakov, ktorí absolvovali zahraničné operácie a zároveň, ako ich motivovať a udržať v ozbrojených silách tak, aby predstavovali prínos aj pre ďalších záujemcov o túto náročnú a nebezpečnú prácu.


Ocenenie príslušníkov EOD tímu z AfganistanuOcenenie príslušníkov EOD tímu z Afganistanu

Autor: poverený hovorca OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 21.07.2011
Čítanosť: 24461
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share