Preskocit navigáciu

Skúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EOD


Skúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EOD

Od pondelka 8. augusta prebieha vo výcvikovom priestore vojenského obvodu Lešť druhý trojtýždňový výcvik špecialistov EOD (Explosive Ordnance Disposal) z Novák, Serede a zapoja sa aj príslušníci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Tomuto kurzu predchádzal trojtýždňový teoricko-praktický výcvik vedený v ženijnom prápore v Seredi.

Inštruktormi výcviku zameraného na praktické zručnosti sú príslušníci OS SR, ktorí sa len nedávno vrátili z nasadenia v zahraničnej operácii ISAF v Afganistane a bývalí profesionálni vojaci armády USA, ktorí počas aktívnej služby pôsobili v operáciách v Iraku a Afganistane a v súčasnosti školia špecialistov EOD po celom svete.

Výcvik prebieha vo forme „školy hrou“, kedy sa inštruktori snažia nasimulovať situácie získané z analýz reálnych situácií vo vojnou zmietanom Afganistane. Tieto poznatky sú neustále aktualizované o nové informácie, nakoľko teroristi sú vždy vo výhode pred jednotkami EOD, ktoré odhaľujú ich nástrahy. Úlohou školených vojakov je zlikvidovať nastraženú výbušninu a po každej takejto simulácii cvičení špecialisti spolu s inštruktormi rozoberajú správnosť rozhodnutí a zvolených postupov, aby sa predišlo prípadným chybám, ktoré by v reálnej situácii mohli znamenať ohrozenie života nasadených vojakov.

„Takýto výcvik je veľmi dôležitý, pretože príslušníkov EOD je málo, keďže táto práca je veľmi nebezpečná a náročná. Veľakrát je to nielen o skúsenostiach, ale aj o šťastí,“ povedal jeden z inštruktorov tohto výcviku.

Príslušníci EOD sú nasadzovaní do najrôznejších kritických situácií na likvidáciu nástražných výbušných systémov a to nielen vo vojnových konfliktoch, ale aj v bežnom živote, napríklad pri anonymných telefonických oznámeniach o uložení výbušniny. V súčasnosti EOD špecialisti slovenských ozbrojených síl pôsobia v misii ISAF v Afganistane. Medzi ich hlavné úlohy patrí detekcia, identifikácia, vyhodnocovanie situácie a možných hrozieb, neutralizácia, zaistenie, vyslobodenie a finálna likvidácia nevybuchnutých nástražných výbušných prostriedkov.

„Uvedomujeme si náročnosť práce špecialistov EOD, jej zodpovednosť a neustále riziko, ktoré ich sprevádza na každom kroku, pretože každodenné udalosti v Afganistane dokazujú, že prevažnú väčšinu zranení a úmrtí spôsobujú najmä nástražné výbušné systémy (IED),“ povedal náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík.


Skúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EODSkúsenosti a šťastie: piliere práce špecialistov EOD

Autor: poverený hovorca OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 10.08.2011
Čítanosť: 19205
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share