Preskocit navigáciu

Spomienkové stretnutie v Kališti


Spomienkové stretnutie v Kališti

„17. marca 1945 partizáni opustili Kalištie, a na druhý deň 18. marca 1945 fašistické vojská vtrhli do obce. Čo sa dalo vyrabovali a obec vypálili. Obyvateľov polonahých z domov povyháňali alebo na mieste postrieľali, ba dokonca zaživa spálili v horiacich domoch. Z Kalištia zostali len kopy popola, dve dreveničky, malá kaplnka a cintorín. 34 ľudských životov, 36 vypálených domov. Po oslobodení obec nanovo nevybudovali, ale obyvatelia boli presídlení do okolitých obcí a na sídlisko Nové Kalištie v Banskej Bystrici. Zhorené základy domov zrekonštruovali a tam, kde sídlili partizánske štáby, umiestnili pamätné tabule. Priestor obce bol 27. februára 1961 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku“.

Pri tejto príležitosti sa dňa 13. augusta 2011 už po šiesty krát uskutočnilo stretnutie generácií v Kališti. Stretnutie je nielen dôstojnou spomienkou na obete a tých, ktorí prežili hrôzy vojny a znášali utrpenie vo vypálených obciach, ale je aj mementom pre súčasnú a budúcu generáciu a zároveň odsúdením všetkých prejavov znevažujúcich historické fakty a obetavosť účastníkov protifašistického odboja.

Každoročne sa na tomto spomienkovom podujatí zúčastňujú aj zástupcovia ozbrojených síl SR. Tento rok prijal pozvanie vedúci služobného úradu Ministerstva obrany SR Peter Plučinský, zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Jaroslav Vývlek, plukovník Igor Brandabura z veliteľstva Vzdušných síl OS SR a ďalší.

Múzeum Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici spravuje Kalište ako svoju vysunutú expozíciu. Je to jedna z vyše stovky slovenských obcí a osád, ktoré fašisti počas 2. svetovej vojny vypálili.


Spomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v KalištiSpomienkové stretnutie v Kališti

Autor: vvzs, múzeum SNP Banská Bystrica , Foto: SZPB - Dátum: 16.08.2011
Čítanosť: 17981
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share